Güncel

Çocuk suçluluğu alarm veriyor: HÜDA PAR’dan aile-okul-cami iş birliği önerisi

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2022 yılında suça sürüklenen çocuk sayısının yüzde 20,5 arttığını belirterek, çocukların korunması için aile-okul-cami eksenli bir koruyucu çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici politikaların önemine vurgu yaptı.

Suça sürüklenen çocuk sayısı 601 bin 754

Dinç, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında olaya karışmış olmaları sebebiyle Emniyet Müdürlüklerine giden veya götürülen çocukların sayısının, bir önceki yıla oranla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754 olduğunu hatırlattı. Bu çocukların 5 bin 981’inin 11 yaş ve altında olduğunu aktaran Dinç, “Suça sürüklenen çocuklar yaralama, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak veya satmak gibi nedenlerle kolluk birimlerinin önüne çıkmışlardır. Bu tablo toplumun her geçen gün yozlaştığının göstergesidir.” dedi.

Aile-okul-cami eksenli çalışma şart

Dinç, suça teşvik eden nedenlerin ortadan kaldırılması ve çocukların birer suç makinesi haline gelmemesi için herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu belirterek, manevi bir savunma mekanizmasına şiddetle ihtiyaç olduğunu ifade etti. Dinç, “Bu nedenle aile-okul-cami eksenli bir çalışma başlatılmalı ve gerekli tedbirler bir an evvel alınmalıdır.” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışmaları

Dinç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici politikaları değerlendirme çalıştayı raporunu da hatırlatarak, Bakanlığın çocukların sağlıklı gelişimi ve toplumsal yaşama katılımı için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği hâlinde önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Dinç, Bakanlığın sunmuş olduğu sosyal hizmet ve yardımların yanı sıra çocukları çeşitli risklere karşı korumak ve toplumun bu risklere karşı farkındalığını arttırmak için de çalışmalar yaptığını belirtti. Dinç, “Bakanlığımızın bu çalışmalarını destekliyor ve takdir ediyoruz. Ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını, daha kapsamlı ve etkin bir koruyucu politika geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }