Güncel

CİMER’e Rekor Başvuru: 7,6 Milyon

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 2023 yılında 7 milyon 650 bin başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 98’i internet üzerinden, yüzde 85’i mobil cihazlarla gerçekleşti. CİMER’e en çok başvuru yapan iller Malatya, Hatay ve Adıyaman oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarını kolaylaştıran ve katılımcı yönetim anlayışını destekleyen bir platform olarak 2023 yılında da yoğun ilgi gördü. CİMER’e 2023 yılında yapılan başvuru sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 23 artarak 7 milyon 650 bine ulaştı.

CİMER’e başvuru yolları ve türleri

CİMER’e başvurular, istek, şikayet, bilgi edinme, görüş ve öneri, “Yönetime Katıl”, “Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş” ve teşekkür türlerinde yapılabiliyor. Başvuruların yüzde 98’i “cimer.gov.tr” ve “e-Devlet kapısı” aracılığıyla internet üzerinden yapılırken, yüzde 2’si telefon, posta ve şahsen müracaat yoluyla gerçekleşti. İnternet üzerinden yapılan başvuruların da yüzde 85’i mobil telefon ve tablet ile yapılırken, geçen yıl ilk kez akıllı televizyonlar aracılığıyla da CİMER’e başvuru yapıldığı görüldü. CİMER’e 2023 yılında 253 bin teşekkür, görüş ve öneri başvurusu yapıldı.

CİMER, depremzedelerin yanında oldu

CİMER, 2023 yılında yaşanan depremler sonrasında da vatandaşların yanında oldu. Geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı gün hizmete alınan “CİMER Deprem Acil” uygulaması ile "CİMER Çağrı Merkezi"ne ilk 3 ayda 2 milyon vatandaş başvurdu. Bu başvurular, deprem bölgesindeki kamu kurumlarıyla paylaşılarak vatandaşların acil ihtiyaçları karşılandı. Depremler, CİMER’in istatistiklerine de yansıdı. Nüfusa oranla en çok başvuru yapan iller sırasıyla Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Yalova, İzmir, Muğla, Ankara ve İstanbul oldu.

CİMER, Cumhuriyet’in 100. yılına hazırlanıyor

CİMER, Cumhuriyet’in 100. yılına ilişkin halkın görüş ve fikirlerini almak üzere “Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş” platformunu da hizmete sundu. Bu platforma 2023 yılında 39 bin başvuru geldi. CİMER, ayrıca 2022 yılında hayata geçirilen “Engelsiz CİMER” uygulamasıyla da görme, işitme ve konuşma engellilerin başvurularını aldı. Bu uygulama kapsamında 2 bin 840 kişi CİMER’e başvurdu.

CİMER, başvuruları analiz ediyor

CİMER, vatandaşlardan gelen başvuruları sadece ilgili kurumlara iletmekle kalmıyor, aynı zamanda başvuruları analiz ederek karar alıcılara kılavuzluk ediyor. CİMER, 2023 yılında toplam 238 bülten, rapor ve yayın hazırlayarak başvuruların doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağladı. CİMER, ayrıca başvuruların doğruluğunu ve vatandaşların güvenliğini artırmak için başvuru aşamasına “çift faktörlü doğrulama” zorunluluğu getirdi.

CİMER, vatandaşların yönetime ortak olmasını sağlıyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, CİMER’e ilişkin yaptığı değerlendirmede, CİMER’in devletle millet arasında iletişim köprüsü olduğunu belirterek, “CİMER’in en güncel teknolojik imkanlarla donatılmasına ve iletişim çağında vatandaşımızın taleplerini karşılamak adına güçlü bir vasıta olarak yaygınlaşmasına büyük bir önem veriyoruz. CİMER’i yapay zeka çalışmalarıyla birlikte daha verimli, daha etkili ve daha icracı bir yapıya kavuşturuyoruz. CİMER, vatandaşlarımızın yönetime ortak olmasını sağlayan en etkili araçlardan birisidir.” dedi.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }