Çiftçileri desteklemek ve tarım sektörünü güçlendirmek amacıyla her yıl düzenlenen tarımsal desteklerin 2023 yılı ödemeleri belli oldu. "2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği" başlıklı Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Değişen Destek Tutarları ve Ürün Detayları
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere yönelik destekler, ürünlere ve ürünlerin bulunduğu bölgelere göre değişiyor. İşte öne çıkan destekler:
- Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere toplam 149 lira destek sağlanacak.
- Çeltik üreticilerine dekar başına 250 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 271 lira ödeme yapılacak.
- Fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için dekar başına 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira destek verilecek.
- Kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için dekar başına 103 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 124 lira destek sağlanacak.
- Kütlü pamuk için dekar başına 345 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 366 lira ödeme yapılacak.
- Patates ve soya üreticilerine dekar başına 172 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 193 lira destek sağlanacak.
- Yağlık ayçiçeği ve kolza (kanola) için dekar başına 121 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 142 lira destek verilecek.
- Yem bitkileri için dekar başına 94 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 115 lira ödeme yapılacak.
- Diğer ürünler için dekar başına 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira destek sağlanacak.
Nadas için de dekar başına 40 liralık mazot desteği sağlanacak.
Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Desteği
Organik tarım için kategorilere göre dekar başına 30 ila 180 lira destek verilecek. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için kovan başına 30 lira destek verilecek.
İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilere göre dekar başına 30 ile 270 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 lira ödenecek.
Diğer Destekler ve Detaylar
Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirli bölgelerdeki üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 30 lira destekleme ödemesi yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destek verilecek.
Havzalarda yetiştirilen ürünlere yönelik fark ödemeleri de belirlendi. Bu kapsamda kilogram başına çeşitli ürünler için destekler verilecek.
Kimler Yararlanabilecek?
Desteklerden, ÇKS'ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından tespit edilen çiftçiler, belirtilen yasal süre içinde başvuru yapabilecekler. Çay üreticilerine yapılacak fark ödemesi desteği ise belirli bölgelerdeki üretimde uygulanacak.