Tarımsal üretimde finansman sorununu çözmek için devlet desteği devam ediyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, 2024-2026 yılları arasında tarımsal üretime dair hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredisi kullandıracak. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kredi limitleri ve kriterlerinde önemli değişiklikler yapıldı.

Kredi Limitleri Yüzde 50’den Yüzde 233’e Varan Oranlarda Arttı

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kredi limitleri yüzde 50’den yüzde 233’e varan oranlarda arttı. Buna göre, sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde kredi limiti 25 milyon liradan 40 milyon liraya, damızlık düve yetiştiriciliğinde 10 milyon liradan 20 milyon liraya, büyükbaş hayvan besiciliğinde 10 milyon liradan 20 milyon liraya, küçükbaş hayvancılıkta 15 milyon liradan 25 milyon liraya, arıcılıkta 2.5 milyon liradan 5 milyon liraya, kanatlı sektörde 5 milyon liradan 7.5 milyon liraya, su ürünleri sektöründe 5 milyon liradan 15 milyon liraya, geleneksel hayvansal üretimde 1.5 milyon liradan 5 milyon liraya, kontrollü örtü altı tarımda 25 milyon liradan 50 milyon liraya, yem bitkisi üretiminde 5 milyon liradan 10 milyon liraya, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretiminde 20 milyon liradan 35 milyon liraya, süs bitkisi üretiminde 10 milyon liradan 15 milyon liraya, stratejik bitkisel üretimde 10 milyon liradan 20 milyon liraya, meyve yetiştiriciliği ve bağcılıkta 10 milyon liradan 20 milyon liraya, geleneksel bitkisel üretimde 2.5 milyon liradan 5 milyon liraya, tarım makinelerinde 2.5 milyon liradan 5 milyon liraya yükseltildi.

1-3

Kredi Kriterlerinde Değişiklikler Yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kredi kriterlerinde de değişiklikler yapıldı. Buna göre, kredi kullananlar, belirtilen kriterleri sağlamaları halinde indirim oranlarına ilave olarak indirimli kredi almaya da hak kazanacak. Bu kriterler arasında planlı üretim, sözleşmeli üretim, organize tarım bölgesi, birinci derecede tarımsal amaçlı örgüt, kendi yemini üretme, mera kullanımı, kadın ve genç çiftçi/girişimci, yenilenebilir/atık enerji kullanımı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi konular yer alıyor.

2 (2)

Altın fiyatları ne kadar? Altın fiyatları ne kadar?

Kredi Kullanımında Sigorta Zorunlu Olacak

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kredi kullanımında sigorta yapılması zorunlu olacak. Buna göre, kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek varlıklar, krediye konu tarımsal ürünler ve doğrudan kredi konusu olmamakla birlikte, bu faaliyetin yapılabilmesi için gerekli girdilerin alınması amacıyla kredi kullanılan tarımsal varlıkların kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi gerekecek. Kredi konusu varlığın Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olması halinde Devlet Destekli Tarım Sigortası aranacak. Sigorta mevzuatından kaynaklanan nedenlerle kredi kullandırana sırasında sigorta yaptırılması mümkün olmayan tarımsal ürünlerin sigortası, kredi kullandırana tarihinden itibaren azami 6 ay içerisinde tamamlanacak. Hayvansal üretim faaliyetleri ile ilgili sigortalar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi usul ve esasları çerçevesinde geniş ya da dar kapsamlı olarak yapılacak.

3-4

Kaynak: MEHMET MEKİ AKGÜL