Tarım sektöründe faaliyet gösteren Adanalı çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan mısır alım fiyatının beklentilerini karşılamadığını belirtiyor. Yapılan açıklamaya göre, mısır fiyatı sadece 30 kuruş artışla 6 lira olarak belirlendi.
Mısır üreticileri, mısır üretiminin maliyetleriyle kıyaslandığında açıklanan fiyatın yetersiz olduğunu ve bu durumun kendilerini zarara uğrattığını ifade ediyor. Biçer maliyetinin yüzde 90 arttığına dikkat çeken bir üretici, "Geçen yıl 120 TL'ye biçtirdiğimiz mısırın dönümünü bu sene 220 TL açıkladılar. Orada yüzde 90'a varan bir fark oluyor da bizde niye yüzde 5'lerde kalıyor. Sulama 25 liraydı 150 TL olmuş. Mazot 15 liradan 40 TL'ye çıktı" şeklinde tepkisini dile getirdi.
Ziraat mühendisi ve çiftçi olan Arzu Tekin ise maliyetlerin altında belirlenen fiyatın çiftçiyi tarımdan uzaklaştıracağını söyleyerek;
"Mısırda maliyet dekara kilogramda 7.5 lira civarında, açıklanan fiyat ise 6 lira. En az fiyat 8 lira olmalıydı. Kâr payıyla 9 lira olmalıydı. Maliyetin altında açıklanan fiyat çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır. Bu şekilde giderse ekimden vazgeçeceğiz. Bu sene ektiğimize bin pişman olduk"
Bu karara tepki gösteren bir diğer çiftçi olan Yakup Karaca;
"Bu ülke bizim ama bu fiyatlarla üretim nasıl sürecek. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan mısır fiyatı 6 bin lira verdi. Mazot mu alacağız, motorun yağını mı alacağız, motorumuzu mu yenileyeceğiz, bozulan traktörü mü tamir ettireceğiz? Adalet var mı burada"
Bu sıkıntıları dile getiren birçok çiftçi, TMO'nun açıkladığı fiyatların tarım üretimini zora sokacağı ve çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olabileceğine dikkat çekti.