ÇKS, 2002 yılında uygulamaya konulan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, üreticilerin arazi, ürün, hayvan ve makine bilgileri kayıt altına alınır. Böylece, üreticilerin ihtiyaçlarına göre tarımsal destekler planlanır ve dağıtılır.

Her sene ÇKS üyeliklerinin yenilenmesi gerekiyor. Konu ile alakalı bilgilendirme Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılıyor. 2024 ÇKS kayıtları ile alakalı bakanlıktan önemli bir duyuru yapıldı ve sürenin uzatıldığı ifade edildi. İşte son başvuru tarihi.

Bebeklerde depresyon olur mu? Bebeklerde depresyon olur mu?

ÇKS BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

ÇKS’ye kayıtlı olmayan üreticiler, tarımsal desteklerden yararlanamaz. Bu nedenle, üreticilerin ÇKS başvurularını zamanında yapmaları önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını 2 Şubat’a kadar uzattı. ÇKS’ye kayıtlı olmayan üreticiler, tarımsal desteklerden yararlanamayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim yapan ve tarımsal desteklerden faydalanmak isteyen üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını 2 Şubat 2024 tarihine kadar yapabileceklerini duyurdu. ÇKS başvuruları, 1 Eylül 2023 tarihinde başlamıştı.

ÇKS’YE NASIL BAŞVURULUR?

bd225576ccca7iftccca7ikayc4b1tbelgesinasc4b1lalc4b1nc4b1r2cneredenalc4b1nc4b1r

ÇKS başvuruları, arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilir. e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS’ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabilir. İlk defa müracaat eden çiftçiler, kira veya taahhütname süresi biten, parsel ekleyip çıkarmak isteyen, hissedar değişikliği olan üreticiler ise ÇKS’ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerine bizzat müracaat etmelidir.

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve dosya kabulü, sadece dosya sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından yapılabilecektir. Dosyada yeni kiralama belgesi veya taahhütname belgesi bulunan üreticiler, dosyalarını muhtar ve azaya imzalatmalıdır. ÇKS başvuruları ile alakalı yeni güncellemelere ve yeni düzenlemelere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi web sitesini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Bunun yanında, Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru sorgulama aracını kullanarak başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Kaynak: (Haber Merkezi)