Güncel

Çekme Belgesi Nasıl İptal Edilir?

Aracı hurdaya çıkan kişiler için çekme belgesi, oldukça önemli bir belgedir. İşte çekme belgesi ile ilgili nasıl iptal edileceği gibi çeşitli bilgiler…

Çekme belgesini iptal etmek için öncelikle aracın çekme belgesi almasına yol açan hasar gibi durumları tamir ettirmeniz gerekmektedir. Aracı, trafiğe çıkabilir bir hale getirdikten sonra muayene için randevu almalısınız. Araç, muayeneden geçerse Trafik Tescil Şubeye başvurmanız gerekir. Trafik Tescil Şubeye yapacağınız başvuruda Ek 33/A belgesini almak istediğinizi talep etmelisiniz. Bu belge sayesinde çekme belgesini iptal edebilir ve dolayısı ile aracı tekrardan kullanılabilir bir duruma getirebilirsiniz.

Çekme Belgesi Nedir?

Çekme belgesi, bir aracın kaza ya da çeşitli arızılar gibi nedenlerden dolayı trafiğe çıkamayacak ve uzun süre hurda kategorisinde kalacağını ifade eder. Bu belge, özellikle de uzun bir süre hurda olarak kalacak yani sahibi tarafından tamirat gibi çeşitli işlemler sonucunda tekrar kullanılabilir hale getirilmeyecek araçlar için alınması gereken bir belgedir. Bu belgenin alınması, birden fazla sebepten dolayı önemlidir.

Belgenin öneminin ilk sebebi, hurda duruma gelebilecek kadar problemli bir aracın trafikten uzak tutulmasıdır. Aksi taktirde bu aracın arızalarından kaynaklanan durumlar yüzünden trafikte zincirleme kazalar gibi oldukça büyük çaplı problemler meydana gelebilir. Bir diğer neden ise sürücünün haklarını korumaktır. Çekme belgesi, aracın trafiğe çıkmayacağını ifade eder yani trafiğe çıkmayan bir araç için çeşitli vergi ödemelerinin yapılmasına gerek kalmaz. Bu yüzden çekme belgesi alan bir sürücü hali hazırda kullanamadığı ve trafikle yakından uzaktan ilişkisi kalmamış olan bir araç için vergi ödemek zorunda kalmaz.

Çekme Belgesi Kaldırma Ücreti Ne Kadar?

Çekme belgesi kaldırma ücreti gibi bir ücret yoktur. Ancak, çekme belgesini kaldırmak için muayene ücreti ve tamirat ücreti gibi ücretler ödemeniz gerekmektedir. Bu ücretler de aracın model yılı, markası ve hasar durumu gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden net bir ücret belirtmek doğru olmayacaktır.

Çekme Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Çekme belgesi ücreti, aracın niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Çekme belgesi ücretleri başlıca şu şekildedir:

·         Çekme Belgeli Motor, Çekme Belgeli Traktör Gibi Araçlar: 258,42 TL

·         Çekme Belgeli Otobüs, Çekme Belgeli Kamyon Gibi Araçlar: 685,58 TL

·         Çekme Belgeli Otomobil, Çekme Belgeli Minibüs Gibi Araçlar: 507,40 TL

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme belgesi almak için öncelikle aracın vergi borçları gibi tüm borçlarını ödemeniz gerekir. Üzerine ufak borç bulunan bir araç bile çekme belgesi alamaz. Sonrasında aracın herhangi bir borcunun bulunmadığına dair bağlı olduğunuz Trafik Şube Müdürlüğü tarafından belge almanız gerekir. Bu belgeyi aldıktan sonra muayene sonuçları ve plaka ile dilediğiniz notere giderek çekme belgesi alabilirsiniz.

Çekme Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çekme belgesi sorgulama, normal şartlarda internetten yapılabilecek bir işlem değildir. Ancak, başka bir işlem yaparak o sayfada çıkan sonuca göre aracın trafikten çekilip çekilmediğini yani çekme belgesine sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu işlem için söz konusu olan aracın sahibi https://www.turkiye.gov.tr/ulastirma-ticari-arac-sorgulama linkini ziyaret etmelidir. Bu sayfada bulunan araçlar arasında söz konusu olan çekme belge sorgulaması yapılacak olan araç bulunmuyorsa bu durum aracın trafikte olmadığı yani çekme durumunda olduğu anlamına gelir.

Çekme Belgeli Araba Alınır Mı?

Çekme belgeli bir arabanın satın alınması mümkün değildir. Çekme belgesine sahip olan yani trafiğe çıkamayan araçların noter üzerinde devir işlemleri de gerçekleştirilememektedir. Bu yüzden çekme belgeli bir arabayı üstünüze almanız mümkün değildir.

Kaynak: Haber Merkezi

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }