Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. Ancak, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, bu karara ortak bir tepki göstererek KKTC'nin açıklamasını tamamen desteklediklerini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin kararına gösterilen tepki şu şekilde ifade edildi: "30 Ocak 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, Kıbrıs Adası'nda konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin 2723 (2024) sayılı karar hakkında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz."
Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in yerleşik uygulamalarının aksine, Barış Gücü'nün görev süresi uzatılırken, Kıbrıs Türk tarafının onayı alınmadığına vurgu yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, KKTC'nin iyi niyetle devam ettirdiği BMBG faaliyetlerine destek verdiğini belirterek, bu faaliyetlerin devamı için hukuki bir zeminin gerekliliğine dikkat çekti.
Aynı zamanda, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının Kıbrıs Rum tarafının geçmişteki ara bölge ihlallerine ve Yiğitler-Pile yolunun inşaatının engellenmesine ilişkin objektif bir bakış açısı sunmadığı ifade edildi. KKTC'nin Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın ortaya koyduğu iki devletli vizyona atıf yapılmaması, Türkiye'nin derin bir hayal kırıklığı yaşadığı bir diğer konu olarak belirtildi. Türkiye, adalet ve yapıcılıktan uzak olan bu yaklaşımın, Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmanın gerçekler temelinde mümkün olduğunu kabullenmeye çağrıda bulundu. Türkiye, KKTC'nin haklarına saygı gösterilmesi ve eşit uluslararası statüsünün tanınması için BM Güvenlik Konseyi'ni ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.