Küresel olarak her 10 dakikada bir kadın, yakın partneri ya da aile üyesi tarafından öldürülüyor. Dünya genelinde her üç kadından biri hayatı boyunca şiddet görüyor ve bu oran son on yılda değişmedi. Her dört kız çocuğundan biri yetişkinliğe ulaşmadan şiddete ve Avrupa Birliği’nde her on kadından biri 15 yaşından itibaren siber tacize maruz bırakılıyor. Türkiye’de yaşanan kadın cinayetleri ve kadınlara yönelik şiddet vakaları, bu konuda harekete geçmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de kadınlar, günlük rutin faaliyetlerinde de güvensizlik hissiyle yaşamaya devam ediyor.
Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası, her yıl 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’nde başlıyor ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar devam ediyor. Bu kampanya, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması çağrısında bulunuyor.
Bu yıl Birleşmiş Milletler, 16 Gün kampanyasını “Her 10 dakikada bir kadın öldürülüyor. #BahanesiYok. Kadınlara yönelik şiddeti bitirmek için birleş” teması altında düzenliyor. 2022 yılında dünyada yaklaşık 89.000 kadın ve kız çocuğu kasıtlı olarak öldürüldü; bu, son 20 yılın en yüksek yıllık rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu kampanya, kadınlara yönelik şiddetin endişe verici artışına dikkat çekiyor.
Küresel kampanyayla uyumlu olarak, UN Women Türkiye #IşıkTut Kampanyasını başlatıyor. Kampanya, kadınların hissettiği güvensizlik, maruz kaldıkları şiddet ve kadınlar ile kız çocuklarının karşılaştığı günlük zorluklar konusunda farkındalık yaratmayı vurguluyor. Kampanya, bu gerçeklere “ışık tutarak” kadınların güvenliği ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Kadınları ve kız çocuklarını korumak için gereken yasa ve mevzuatın öneminin yanı sıra tüm kadın ve kız çocuklarının şiddet ve korkudan uzak yaşayabileceği bir toplum yaratmada toplum desteğinin rolünün altını çiziyor.
Mahreç: Haber Merkezi