BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki insani durumu görüşmek için bugün yeniden toplanıyor. Toplantıda, Malta tarafından sunulan karar tasarısı oylanacak. Karar tasarısı, Gazze Şeridi’ndeki insani durumla ilgili 5’inci karar tasarısı olacak.

Gazze’de devam eden İsrail saldırıları nedeniyle binlerce Filistinli evsiz kaldı, yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Gazze’deki hastaneler ve altyapı büyük hasar gördü. Uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrısında bulunuyor.

Ancak BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki insani duruma ilişkin daha önce sunulan 4 karar tasarısını kabul edemedi. Brezilya tarafından hazırlanan ve insani duraklama çağrısında bulunan ilk karar tasarısı, “İsrail’in meşru müdafaa hakkından bahsetmediği” gerekçesiyle ABD tarafından veto edilmişti.

ABD tarafından hazırlanan ve siyonist rejimin “meşru müdafaa hakkını” ifade eden ancak “insani duraklama çağrısında bulunmayan” ikinci karar tasarısı ise Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

Rusya tarafından hazırlanana 3’üncü ve 4’üncü karar tasarıları veto edilmemiş ancak konsey tarafından onaylanması için gereken 9 oya ulaşamamıştı.

Malta’nın sunduğu karar tasarısı ne içeriyor?

Malta tarafından sunulan karar tasarısı, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun iyileştirilmesi için tüm taraflara çağrıda bulunuyor. Karar tasarısı, genişletilmiş insani duraklamalar, sınırsız yardım dağıtımı, tıbbi tahliyeler ve Gazze’de tutulan esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunarak, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet etmesi gerektiğini içeriyor.

Karar tasarısı, ayrıca BM Genel Sekreteri’nden, Gazze’deki insani durumun izlenmesi ve raporlanması için bir mekanizma kurmasını istiyor. Karar tasarısı, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Gazze’deki faaliyetlerine destek veriyor.

Karar tasarısı, Gazze’deki insani durumun çözümü için siyasi sürecin yeniden başlatılması gerektiğini de vurguluyor. Karar tasarısı, iki devletli çözümü destekliyor ve taraflara, BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl ve müzakere yoluyla anlaşmaya varmaları çağrısında bulunuyor.

Romanya'da halk sandık başında Romanya'da halk sandık başında

Karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi’nde 9 oyun üzerinde alınması halinde kabul edilecek. Ancak ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere gibi daimi üyelerin veto hakkı bulunuyor. Bu nedenle, karar tasarısının geçmesi için bu ülkelerin de onayı gerekiyor.

Kaynak: (İLKHA)