Güncel

Birine kefil olmadan önce bir kez daha düşünün! Kira kontratında adı geçenler o ödemelerden de sorumlu

Son dönemlerde gündemden düşmeyen kiracı- ev sahibi anlaşmazlıklarının ardından milyonları ilgilendiren bir gelişme daha yaşandı. Uzmanlar, ‘kefil’ imzası bulunan vatandaşlara seslendi.

Yüksek enflasyon sebebi ile zor duruma düşen kiracıların yüklerini hafifletmek amacı ile alınan yüzde 25’lik kira artış sınırı kararı, ev sahipleri ile kiracıların aralarını açmaya devam ediyor. Enflasyon karşısında geçim dertleri artan ve bu mağduriyetlerini kiracılarından çıkarmaya çalışan birçok kötü niyetli ev sahibi, yüzde 25’lik sınırı aşma girişiminde bulunarak mahkeme koridorlarının dolup taşmasına yol açıyor.

Hükümet yetkilileri tarafından verilmiş ve geçtiğimiz haftalarda da süresi bir yıl daha uzatılmış olan kira artış sınırı kararının yankıları devam ederken milyonları ilgilendiren yeni bir gelişme daha yaşandı. Kira kontratlarında yer alan ‘kefil’ kısmında imzaları bulunan kişileri ilgilendiren o gelişme, gündeme bomba gibi düştü.

KEFİLLER DE HAREKETE GEÇTİ

Ev sahipleri ve kiracıları arasında kira anlaşmazlıkları devam ederken kefiller ile ilgili de yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre son dönemlerde yalnızca taraflar değil kefiller de arabulucuların yollarını tutmaya başladı. Yetkililer, kiracıların karşı karşıya kaldıkları tüm problemlerin ve bazı ödeme kalemlerinin kefilleri de direkt olarak ilgilendirdiğine dikkat çekti.

“10 YIL GEÇERLİ”

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in düzenlemiş olduğu habere göre bazı ev sahipleri kiracılarından özellikle memur olan yakınlarını kefil olarak göstermelerini talep edebiliyor. Bu noktada yakınlarını kıramayarak kefil olan kişiler kiradan değil, hasar, zarar, aidat borçları gibi kalemlerden de sorumlu tutulabiliyorlar.

Birine kefil olmadan önce kanunlar ile belirtilmiş olan noktalar konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğini belirten uzmanlar, kefil olunacak olan sürenin ve sorumlu tutulacak olan oranın sözleşmede mutlaka belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Yani kişi gelecek yıllarda doğabilecek olan sorunlardan en faz bir ya da 10 yıl kaydı ile sorumlu olacağını mutlaka belirtmeli. Burada ibraz, mutlaka kefilin el yazısı ile yapılmalı.

Eğer kiracıdan tahsil edilmesi gereken ödemeler tahsil edilemiyorsa, kişi iflas etmiş veya herhangi bir sebepten ötürü ödeme yapamayacak duruma geldi ise o durumda yetkili kurum kefili işaret edebilir. Müteselsil kefalet durumunda ise asıl borçlu olan kişinin kirayı yatırmaması halinde mülk sahibi doğrudan kefile başvurabilir. Ayrıca yasal takip kararı hem kiracı hem de kefil hakkında verilebilir.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }