Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen yerli üretim TnT sismik sönümleyici, binaların depremlere karşı güçlendirilmesinde devrim yaratacak. Mevcut yapıların hızlı, ekonomik ve güvenli biçimde güçlendirilmesine imkan sağlayan bu yerli sönümleyici, ABD ve Türkiye'deki testlerden başarıyla geçmiş ve patenti alınmış durumda.
GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş, proje kapsamında Amerikalı bilim insanlarıyla birlikte çalıştıklarını ve elde edilen sonuçların önemli bilimsel dergilerde yayımlandığını belirtti. Geleneksel güçlendirme çalışmalarında binaların tahliye edilmesi ve yeni taşıyıcı elemanların eklenmesinin maliyetleri arttırdığını ifade eden Akbaş, bu nedenle yeni sismik sönümleyiciyle çok daha ekonomik ve pratik bir çözüm sunulduğunu vurguladı.
Sönümleyici sayesinde, konut sahiplerinin evlerinden çıkmalarına gerek kalmadan yapıların güçlendirilebileceğini belirten Akbaş, deprem sırasında binaya giren enerjinin bir kısmının yapıda kendisini hasar olarak gösterdiğini açıkladı. Deprem sönümleyicisi, bu enerjiyi çekerek yapının çoğu zaman hasar görmeden ayakta kalmasını sağlıyor. Bu yöntemin literatürde "burkulması önlenmiş çapraz eleman" olarak bilindiğini söyleyen Akbaş, sönümleyicinin ekonomik olması, daha fazla enerji yutabilmesi ve hızlı üretime olanak tanımasıyla diğer yöntemlerden ayrıştığını belirtti.
Özellikle endüstri yapılarında daha hızlı ve pratik bir şekilde taşıyıcı sistemlerin güçlendirilmesine imkan verecek olan sismik sönümleyici, gelecekte depremlere karşı dayanıklı hale getirilmesi gereken binaların güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenecek. Maraş depremlerinde bölgedeki sanayi tesislerinin ciddi hasarlar gördüğünü hatırlatan Akbaş, bu yeni teknolojinin endüstri yapılarının güçlendirilmesine hız ve ekonomi sağlayacağını ifade etti.