Erciyes Üniversitesi'nin Deprem Araştırma Laboratuvarı'nda geliştirilen bilyeli sistem izolatör, binaların depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlıyor. Üç yıl süren AR-GE çalışmalarının ardından, bilyeli izolatörün ilk prototipi üretildi ve başarılı testlerden geçti.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun önderliğinde yürütülen çalışmalar, depreme daha dayanıklı konutlar üretmek amacıyla başlatıldı. Bilyeli sistem izolatör, uzun süren deneyler sonucunda 1200-1400 ton eksenel kuvvete kadar yükleme yapabilme yeteneğiyle başarılı bulundu.
İstanbul'dan bir firmanın ilgi gösterdiği bilyeli sistem izolatör, tamamen yerli malzemelerle üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bu izolatör sayesinde, deprem anında binaların yatay yönde talep deplasmanı özel bir mekanizma ile sönümleniyor, binanın dayanıklılığı artırılıyor.
Prof. Dr. Fatih Altun, bina tipine ve büyüklüğüne göre farklılık gösteren izolatörlerin, deprem etkilerini bina tarafından yutarak binanın daha güvenli hale gelmesini sağladığını belirtti. Bu yöntemin, Türkiye'de sismik izolatörlerin yaygınlaşmasına öncülük edeceğine inanıyor.
Bilyeli sistem izolatör, Türkiye'nin deprem riski altındaki bölgelerinde yaşayanlar için umut vaat ediyor. ERÜ'nün öncü adımıyla geliştirilen bu yerli ve milli çözüm, ülkenin deprem güvenliği konusunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.