Pamuk, Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden biri ve ihracatının önemli bir parçasıdır. Ancak fahiş girdi fiyatları ve alternatif tarım ürünlerinin çeşitliliği nedeniyle pamuk üretiminde düşüş yaşanmaktadır. Bununla birlikte, pamuk üreticileri tarlalarda kalan her parça pamuğu bile ziyan etmeden toplamak için çaba harcamaktadır.
Hasat mevsiminin sonuna gelindiğinde, makine hasadı yapılan tarlalarda halk arasında 'başak' adı verilen kalıntı pamuk toplama işlemi başlar. Dar gelirli ve işsiz kişiler için bu başak pamukları hem israfı önler hem de ek gelir kapısı olur.
Özellikle Aydın Ovası gibi önemli pamuk üretim merkezlerinde, pamuk toplama makineleri kullanıldıktan sonra, arazi sahiplerinin izniyle vatandaşlar tarlalara girip makineden arta kalan pamukları toplar. Bu pamukları 5 TL/kg gibi bir fiyatla satan vatandaşlar, ek gelir elde ederler.
Pamuk toplama sürecinde çalışan kadınlar, iş olmadığı dönemde bile günlük ihtiyaçlarını karşılayacak parayı kazandıkları için mutlu olduklarını belirtiyorlar. Bazı arazi sahipleri izin vermezken, izin verenlere teşekkür eden kadınlar, "Tarlasındaki başakları toplamamıza izin veren arazi sahiplerine teşekkür ediyoruz" diyorlar.