Türkiye'nin Ramazan Bayramı kutlamaları sırasında elektrik tüketimi ve üretiminde dikkat çekici bir trend gözlendi. TEİAŞ'ın verilerine göre, 10-12 Nisan tarihleri arasında üretilen elektriğin büyük bir kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı.

Üç gün süren bayram boyunca Türkiye, toplam 1 milyon 692 bin 329 megavatsaat elektrik tüketti. Bu dönemde üretilen toplam elektrik miktarı ise 1 milyon 703 bin 521 megavatsaat olarak kaydedildi. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde en büyük payı %22,44 ile barajlı hidroelektrik santralleri alırken, rüzgar enerjisi %16,62 ve güneş enerjisi %10,72 ile takip etti.

Bayramın son gününde barajlı hidroelektrik santralleri %24,52 ile en yüksek paya sahip olurken, rüzgar enerjisi %20,93 ve güneş enerjisi %11,27 ile önemli katkılar sağladı. Böylece bayram süresince yenilenebilir kaynaklar, toplam elektrik üretiminin ortalama %76'sını oluşturdu.

Brent petrolün varili 73 dolar seviyesinde Brent petrolün varili 73 dolar seviyesinde

Blue Enerji Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ercömert, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Ercömert, özellikle güneş enerjisindeki potansiyelin dikkate değer olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasının ülke menfaatine olacağını ifade etti.

Ercömert, "2024’ün ilk 3,5 ayında hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle santralleri tarafından sağlanan yaklaşık 48 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi, ülkemizin 7 milyar dolarlık enerji ithalatını önledi" dedi ve bu kaynakların kesintisiz enerji sağlama kapasitesinin önemine değindi.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı