Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kanunla, turist rehberlerine uygulanacak disiplin cezalarına da düzenleme getirildi.
Bu kapsamda söz konusu fiilin 5 yıl içinde 2 kez işlenmesi halinde meslekten geçici men cezası, 3 kez işlenmesi durumunda ise meslekten çıkarma cezası uygulanacak.
Turist rehberi ücretleri, mesleğin Türkçe icra edilmesi halinde, belirlenen taban ücretin yüzde 70'inden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.
Ruhsatname sahibi olmadan rehberlik hizmetinde bulunanlar hakkında, hizmet verilen kişi sayısı ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak ilgili mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Turist rehberliği hizmetinin verilmesi sırasında, bu hizmeti alanların bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında, rehberin kendisine veya yönlendireceği kişiye herhangi bir menfaat temin etmesi halinde turist rehberleri hakkında mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
TUREB Turist Rehberleri Birliği Denetim Kurulu Başkanı, Turist Rehberliği Meslek Kanunu değişikliği ile ilgili Harran Ovası mikrofonlarına konuştu.
“Ülke turizmini maalesef olumsuz yönde etkileyecek”
Çoban, “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Turist Rehberliği yasasında bazı maddelerin değiştirilmesi gündemde. Türkiye Millet Meclisi'nde şu anda görüşülüyor Özellikle biz turist rehberler olarak ülkemizin en baştaki yani turistle birebir diyalogda olan, turist geldiği zaman, misafir havaalanına geldiği zaman, misafiri karşılayıp gezdiren, ülkemizi tanıtan, sevdiren, adeta bir gönül ve kültürel elçisi olarak bu hizmet vermekteyiz. Turist rehberi olmanın şartları bellidir. Yasamız, üniversitelerimiz ve bölümlerimiz var. Akademik olarak donanımlı bir şekilde eğitimlerimizi alıyoruz. Sonrasında TUREB dediğimiz üst bildiğimizin yapmış olduğu sınavlar ve uygulama gezileri var. Sürekli bilgilerimizi güncelliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Türkiye'de turizm altyapısını geliştirmek, Türkiye turizminin daha üste seviyeye çıkması adına mesleğimize ve rehberliğimize bazı maddeler getiriyor. Maddelere baktığımızda tam tersi ülke turizmini ileriye götürecek değil tam tersi kazanımlarımızın hem turist rehberlerinin hem de ülke turizminin maalesef olumsuz yönde etkileyecek.” dedi.
“Bütün kararlar turizmi baltalayacak”
Yasanın, turizmi olumsuz yönde etkileneceğini belirten Çoban, “Bir turist rehberinin olabilmesi için yabancı dil şartını kaldırılması; Özellikle bizim bölgemiz yani Güneydoğu Bölgesi için söylüyorum. Diyelim ki bir grup otobüs ile Urfa, Mardin ve Diyarbakır’a geldi. Otobüste turist bulunda zorunluluğu kaldırılsın deniliyor. Bu akıllara ziyan bir şey. Kültür ve Turizm Bakanımız aslında Turizmci. Çok umutlandık ama şu anda aldığı bütün kararlar açıklıkla söylüyorum bütün kararlar turizmi baltalayacak. Cumhurbaşkanımızın belirlemiş olduğu Türkiye Yüzyılı çerçevesindeki turizm politikalarını da olumsuz yönde etkileyecektir.” şeklinde konuştu.
“Biz elimizi taşı altına koyalım”
Çoban, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bizler ülkemizi seviyoruz. Tarihini ve kültürünü bütün misafirlerimize aktarıyoruz. Bir olumsuzluk var ise turizm paydaşlarımız var hepimiz oturalım çağdaş olması gereken ne ise biz elimizi taşı altına koyalım. Diyelim ki yurt dışında gelen grup liderleri de artık grubuna anlatım yapabilecek. Otobüste rehber bulundurma zorunluluğu kaldırıldığı zaman dışarıdan Doğu Anadolu’ya gelen bir grup acaba Doğu Anadolu’yu nasıl anlatacak. Kürt sorununu, Ermeni sorununu, Çanakkale savaşını, Kapadokya’yı ve Karadeniz’i nasıl anlatacak?”
“Ülke turizminin adeta köküne kibrit suyu dökecektir”
Siyasilere çağrıda bulunan Çoban, “Buradan en başta TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partilerimize sesleniyorum. Haseten AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekillerine sesleniyoruz. Biz ülkemizi seviyoruz. Turizmin gelişmesini istiyoruz ve elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu gelen yasa ne yerli ne milli, tam tersi ülke turizminin adeta köküne kibrit suyu dökecektir. Şu anda doksana aşkın Turist Rehber bölümü bulunmakta. Bu yasa böyle çıkarsa; yıllar içerisinde bir anda bir rehber enflasyonu oluşacak. Hiç turist rehberleriyle alakası olmayan bölümler de turist rehberi olacak. Ülke turizmini bir anda başıboş, eğitimsiz ve tecrübesizlerin eline bırakacaksınız. İşini gerçekten seven iyi rehberler piyasadan çekilecek. Bu ülke turizmine büyük bir zarar verecek.” ifadelerini kullandı.
“Bakan Ersoy ülke turizmini bitiren bir bakan olarak tarihe iz bırakacak”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslenen Çoban, “Biz bakanımızdan umutluyduk ama maalesef bakanımız her seferinde yanlış adımlar atıyor. Kültür ve Turizm Bakanımızı ve politikalarını her anlamda sonunda kadar destekledik ama maalesef yanlış adımlar atıyor, yanlış yasalar çıkarıyor. Biz şuna da eminiz; bu yasa bu şekilde çıksa bile en nihayetinde çok kısa zamanda değişecektir. Maalesef biz şu an ki Kültür ve Turizm Bakanı eğer gerçekten bu ülkede hem turizmci olması hasebiyle de eğer bu ülkeye bir iz bırakmak istiyorsa lütfen bu yanlıştan dönsün. Ama öyle görünüyor ki Mehmet Nuri Ersoy yaptığı başarısızlıklarla ülke turizmini bitiren bir bakan olarak tarihe iz bırakacak. Eğer bunu istiyorsa buyursun çıkarsın en nihayetinde bu yasa tekrar eski haline dönecektir çünkü sahadaki insanlarda görmüş olacaktır. Bu sürdürülebilir bir şey değildir.” dedi.
“Bakan yok iken de vardık o gittikten sonra da var olacağız”
Çoban son olarak şunları söyledi:
“Gerçekten niyet ülke turizmini geliştirmek ve turist rehberinde kaliteyi geliştirmek ise bu şekilde kalite geliştirilmez. Biz turist rehberleri hiçbir zaman pes etmeyeceğiz çünkü biz ülkemizi seviyoruz. Vatanımızı seviyoruz. Mesleğimizi seviyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz turist rehberleri Kültür ve Turizm Bakanı yok iken de vardık o gittikten sonra da var olacağız.”