Uluslararası bir araştırma ekibi, İngiltere'deki Biobank veri tabanından elde edilen verileri kullanarak, 40 ile 69 yaş arasındaki 415 binden fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Yaklaşık 12 yıl süren bir takip sürecinde, katılımcıların balık yağı takviyesi kullanımı ve sağlık durumları üzerindeki etkilerini analiz etti.

Araştırmacılara göre veri tabanına kayıtlı kişilerin yaklaşık üçte biri düzenli olarak balık yağı takviyesi kullanıyor. Balık yağı takviyelerinin kalp rahatsızlığı olan kişiler için faydalı olduğunu bildirmiş ve bu takviyelerin, kalp sağlığı iyi olan kişilerde felç ve kalp hastalığı riskini artırdığını ifade etti.

Uyuz vaka sayısı artıyor: Hijyen koşulları ve toplum sağlığı risk altında Uyuz vaka sayısı artıyor: Hijyen koşulları ve toplum sağlığı risk altında


Araştırmacılar, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının, kalp hastalığı olmayan kişilerde atriyal fibrilasyon (kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğu)  riskini yüzde 13 ve felç riskini yüzde 5 artırdığını kaydetti.

Öte yandan araştırmacılar, kalp hastalığı olan kişilerde düzenli balık yağı takviyesinin, atriyal fibrilasyonun kalp krizine dönüşme riskini yüzde 15, kalp yetmezliğinden ölme riskini ise yüzde 9 azalttığını kaydetti.

Çalışmanın sonuçları "BMJ Medicine" dergisinde yayınlandı.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı