Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bireysel basınçlı sulama sistemlerine 1,8 milyar lira hibe sağladıklarını açıkladı. Yumaklı, iklim değişikliğiyle mücadele için hem afetlere karşı tedbir alınması hem de sel ve taşkın sularının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bireysel sulama sistemlerine hibe desteği
Bakan Yumaklı, Bakanlıkta düzenlenen “Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Etkinliği"nde konuştu. Yumaklı, tarımda verimliliğin artırılması için sulamanın önemine dikkat çekerek, son 21 yılda su alanında 1 trilyon 265 milyar liralık yatırımla 10 bin 86 tesisi hizmete aldıklarını söyledi.
Yumaklı, kaynaktan tarlaya kadar suyun tasarruflu kullanılması için bireysel basınçlı sulama sistemlerine yüzde 50 hibe desteği verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda 50 binden fazla projeye 1,8 milyar lira hibe desteği sağladık. Bu sistemler sayesinde hem su kaynaklarımızı koruyoruz hem de üreticilerimizin gelirlerini artırıyoruz." dedi.
İklim değişikliğiyle mücadele
Yumaklı, iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini, kuraklık, orman yangınları, sel ve taşkınların sıklaştığını ifade etti. Yumaklı, “Yerkürenin, son 170 yılın en sıcak 5 yılını geride bıraktı. 10 yılda bir tekrarlayan kuraklıklar artık 5-6 yılda bir yaşanıyor. Sibirya’nın kuzeyinde termometreler 38 dereceyi gösterdi. Dünyanın 4. büyük gölü Aral, yüzde 90 kurudu. 2020’de 94 farklı ülkeden 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti." diye konuştu.
Yumaklı, gerekli tedbirler alınmazsa 2030’a kadar nüfusun neredeyse yüzde 50’sinin, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 80’inin su yetersizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Yumaklı, “Su stresi altındaki Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1313 metreküp. Gerekli tedbirler alınmazsa bunun, bin metreküpün altına düşeceğini öngörüyoruz. Bu nedenle hem afetlerle mücadele edilmesi hem de taşkın ve sel sularının değerlendirilmesi çok önemli. Sel ve taşkınlar, afete dönüşmeden kurak dönemler için su kaynağı oluşturabilir." dedi.
Su kayıplarının azaltılması
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği’ni başlattıklarını anımsatarak, bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgi verdi.
Yumaklı, su kayıplarının azaltılması, alternatif su kaynaklarının artırılması ve sünger şehir modelinin yaygınlaştırılması için belediyelerle çalışmalar planladıklarını aktardı. Yumaklı, su kayıplarının 2033’e kadar yüzde 25’e, 2050’ye kadar yüzde 10’a kadar düşürülmesini hedeflediklerini söyledi.
Yumaklı, geçen yıl Türkiye’de içme ve kullanma şebekesine alınan su miktarının yaklaşık 6 milyar metreküp olduğunu bildirerek, “Ülkemizde içme suyu sistemlerinde ortalama su kaybı oranı yüzde 32. Yani 2022’de yaklaşık 2 milyar metreküp su, kullanıcıya ulaşamadan kaybolmuş. Bugün su kaybı ortalamamız yüzde 25 olsaydı, 10 milyon kişinin 1 yıllık su ihtiyacına eş değer miktarda suyu kazanmış olacaktık." değerlendirmesinde bulundu.