Bakan Yumaklı, tarımın küresel ölçekteki yeri ve önemine dikkat çekerek, bütün dünyada tarımın milli güvenlik meselesi olarak kabul edildiğini ifade etti. Tarımın hem gıda güvenliği hem de istihdam sağlaması açısından stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Yumaklı, Türkiye’nin tarımda kendine yeterli bir ülke olduğunu ve ihracat potansiyeli olan birçok ürünü ürettiğini kaydetti.

Fahiş fiyat artışlarına izin vermeyeceğiz

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 4 yaralı Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 4 yaralı

Bakan Yumaklı, gıda fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışlarına değinerek, bunun hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini belirtti. Pandemi, deprem ve savaş gibi olağanüstü durumların fiyatları etkilediğini ancak bunun fırsatçılık yapılmasına bahane olamayacağını söyledi.

Yumaklı, zeytinyağı, karkas et, sebze ve meyve gibi bazı ürünlerde arz güvenliği olmasına rağmen fiyatların fahiş şekilde arttığını tespit ettiklerini ve bununla ilgili Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını bildirdi.

Yumaklı, şöyle devam etti:

“Biz üreticimizi aynı zamanda sürdürülebilir üretimi devam ettirmesiyle ilgili korurken, tüketicimizi de kollamak zorundayız. Bu bir bütün. Birbirinden ayrılmaz iki parça. Dolayısıyla bütün ilgili kurumlarla bu tespitlerimizle ne yapacağımızı elimizdeki verileri bir araya getiriyoruz. Ondan sonra da onların yasal olarak karşılığı neyse onu uyguluyoruz. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımız da defaatle ifade etti, fahiş fiyat uygulamakla, manipülasyonla, spekülasyonla artık adına ne diyeceksek kesinlikle hiçbir zerre kadar müsamaha göstermeden mücadeleye devam edeceğiz.” 

Fahiş fiyata yasal yaptırım ne olacak?

Bakan Yumaklı, fahiş fiyat artışı yapanlara uygulanacak yasal yaptırımların neler olacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bu konuda 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a eklenen bir madde ile fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu isimli bir kurul oluşturuldu. Bu kurul, fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi veya perakende işletmelerini tespit ederek, bunlara idari para cezası, ürünlerin el konulması veya faaliyetten men gibi yaptırımlar uygulayabilecek. Bu yaptırımların miktarı ve süresi, fiilin ağırlığına göre değişebilecek. Ayrıca, fahiş fiyat artışı yapanlar, Rekabet Kurumu, Reklam Kurulu gibi diğer kurumların da yetki alanına girebilecek. Bu kurumlar da rekabet hukuku ve tüketici hukuku çerçevesinde fahiş fiyat artışı yapanlara idari para cezası, hapis cezası veya para cezası gibi yaptırımlar uygulayabilecek.
 

Kaynak: (İLKHA)