Ata tohumu, DNA dizilimine müdahale edilmeden ve saflığı korunarak çoğaltılan bir tohum çeşididir. Bu tohumlar, nesilden nesile yetiştirilen doğal ürünlerden elde edilir. Söz konusu ürünlerin temel özelliği; ekim, çoğaltma ve yetiştirme işlemlerinin hiçbir aşamasında kimyasal müdahale yapılmamasıdır. Mahsuller, Anadolu çiftçilerinin ektikleri doğal ve katkısız ürünlerden elde edilir. Anadolu’ya özgü ürünlerden elde edilen tohumlar ata tohumu olarak adlandırılır. Söz konusu bitkiler, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde doğal koşullara uygun bir biçimde yetiştirilir. Ata tohumu bu sayede çeşitlilik bakımından zengindir. Söz konusu tohumlar arasında, aynı sebze-meyve türünde birçok farklı çeşit bulmak mümkündür. Bu zenginlik, ülkenin farklı yerlerindeki doğal koşullar sayesinde mümkün olur.
Ata tohumu projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, ata tohumlarını koruma altına almak ve ıslah çalışmalarında kullanmak amacıyla Ata Tohumu Projesi’ni yürütüyor. Bakanlık tarafından yürütülen bu çalışma, ata tohumlarının çoğaltılması ve üretime uygun hâle getirilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Proje, tarımsal verimi arttırmanın yanı sıra yatırımcılar için avantajlı fırsatlar sunuyor. Bugüne kadar 37 ata tohumunun tescil ettirdiklerini, şu anda enstitülerde 313 yerel çeşidin inceleme sürecinin devam ettiğini söyleyen Bakan Yumaklı, “Ata tohumu olup olmadığı uzun bir işlem ve gözlem sonucunda belirleniyor. Sonra bunların sertifikalandırması gerçekleştiriliyor. Ata tohumuyla ilgili zaman zaman yanlış haberler görüyoruz. Ata tohumlarımızın üretiminin veya sertifikalı, tescilli ata tohumlarımızın satışının yasaklanması diye bir şey de yok.” dedi.
Tarım alanlarının korunması
Bakan Yumaklı, toprak olmazsa yaşamın da olmayacağını belirterek, tarım alanlarının korunması için yaptıkları düzenlemelerden bahsetti. Yumaklı, “Tarım alanlarının amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi için düzenlemeleri yaptık. Tarım alanları sadece tarımsal faaliyetler için kullanılmalı. Diğer yandan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla da yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Yaklaşık 7 milyon hektar arazi toplulaştırması gerçekleştirdik. Yakın zamanda bu rakamı 9 milyon hektara çıkartacağız. Ayrıca şu ana kadar alanı 9,3 milyon hektara ulaşan 440 büyük ovayı tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Bu sayıyı 500’e çıkarma çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Sertifikalı tohum üretimi
Bakan Yumaklı, sertifikalı tohum üretimlerini ise 21 yıl önceye göre 10 kat artırdıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Ülkemizde kullanılan tohumlukların yüzde 97’si yurt içinde üretiliyor. Ayrıca 97 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Bunu yaparken yerel tohumlarımızı koruma altına alarak ıslah çalışmalarında kullanıyoruz. Sertifikalı tohum kullanımını zorunlu tuttuk. Çünkü sertifikalı tohumlar, verim, kalite ve hastalıklara dayanıklılık açısından avantajlıdır. Sertifikalı tohum kullanımı, hem çiftçilerimizin hem de ülkemizin kazancını artırır."