Eğitim

Bakan Yardımcısı Urfa'dan duyurdu: “Öğrenciler kendi işlerini kendi imkanlarıyla oluşturabilecek”

Şanlıurfa Valiliğinin koordinesi ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Mesleki Eğitimde Sektörel İşbirliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MEB Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, “Öğrencilerimiz, ileride kendi işlerini kendi imkânlarıyla oluşturacaklardır” dedi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu Şanlıurfa’da özel bir otelde iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda konuşan MEB Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, “Öğrencilerimiz, ileride kendi işlerini kendi imkânlarıyla oluşturacaklardır” ifadelerini kullandı.

 Gerçekleştirilen toplantıda, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileri, mesleki eğitimde iş birliğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu mesleki ve teknik alanda kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantının açılışında konuşan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak konuşmasında mesleki eğitim konusunda gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğini ifade ederek toplumda ihtiyaç duyulan mesleklerin devamı ve gerekli okul modelleriyle ilerlenmesi gerektiğinin altını çizdi

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, toplantının mesleki eğitimde sektörel işbirliğini güçlendirmek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak, öğrencileri daha iyi yetiştirmek ve iş dünyası ile etkin bir iletişim kurulması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Mesleki eğitimin ekonomiye doğrudan katkı sağladığını ifade eden Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu,

“SEUP Projesi 2023 hedefleriyle uyumlu bir sistem oluşturabilmesi için Mesleki Eğitime olan algıyı değiştirmeyi hedefleyen, aileleri bu anlamda yönlendiren, ders içeriklerini düzenlendiği, sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımıyla alt yapının değiştirildiği, istihdam sağlayan, sektörün mesleki eğitimde daha fazla yer aldığı, mezunlarının kendi alanlarında yükseköğretime geçtiği bir süreçtir. Mesleki eğitim ekonomiye doğrudan etki sağlamaktadır. Bu çalışmanın işverenlerinin ve öğrenciler için faydalı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, toplantının mesleki eğitimde sektörel işbirliğini güçlendirmek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak, öğrencileri daha iyi yetiştirmek ve iş dünyası ile etkin bir iletişim kurulması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

“Meslek kişinin kimliğidir”

Şanlıurfa’ya yaklaşık 9 milyon Euro civarında bir ödemenin gerçekleştirildiğinin altını çizen MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz,

“Herkesin bir mesleği olmalı. İnsanlar kendilerini ifade ederken isimlerini önüne mesleklerini koyarak ifade eder ve dolayısıyla meslek kişinin kimliğidir. Şanlıurfa’da mesleki teknik eğitim seviyesini bulunduğu yerden nasıl ilerletebiliriz. SEUP kapsamında Şanlıurfa’da yaklaşık 9 milyon Euro civarında bir ödeme gerçekleştirildi. Bu ödemenin bir kısmı ile 179 atölyenin tadilatı bakım ve onarımına harcandı. Öğrencilerin servis, yemek, kırtasiye kapsamında da harcamalar yapıldı. Mesleki eğitim süreci okulda başlayan işletme ile çok yoğun devam eden bir süreçtir. Eğitim ve iş dünyasının bütünleşik olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda yeni okul modellerimizi kamuoyuna açıkladık. Ortaokul döneminde meslek seçimi yönünde zorlandıkları ve yanlış karar aldıkları bir dönemdir. Yeni bir uygulama ile bu konunun ele alınmasını planlıyoruz ve projemiz de ortaokulda meslekle buluşma projesidir. 3400 üzerinde okulumuzla ve öğretmenlerimizle mesleki eğitim sürecine var gücümüzle gayret ediyoruz. Uygulamaların Şanlıurfa’ya ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“Mesleki eğitim konusunda gerçeklerle yüzleşilmeli”

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise yaptığı konuşmada toplumda ihtiyaç duyulan mesleklere daha çok önem verilmesi gerektiğini belirterek,

“SEUP Projesi sektör ve eğitimi bir araya getiren toplumdaki beklentileri karşılayacak bir yaklaşımla yürütülüyor. Mesleki eğitim konusunda gerçeklerle yüzleşilmesi lazım. Herkesin toplumda ihtiyaç duyduğu mesleklerin devamı ve gerekli okul modelleriyle bu konuda ilerleme devam edilmeli. Şanlıurfa İlimizin de ihtiyaç duyduğu çalışmanın yararlı ve faydalı bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yeni okul modeli sektöre entegre bir modeldir”

Büyük işletmeler içerisinde de okulların açılacağını kaydeden MEB Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu,

“SEUP Projesi Türkiye yüzyılı hedefi ile birincil derece ilişkilidir. Kalkınma için mesleki eğitime önem verilmelidir. Önümüzdeki dönemlerde sayın bakanımızın öncülüğünde mesleki eğitime ilişkin yeni çalışmaları nihayete erdirmek üzereyiz. Mesleki eğitim politikamız yakın zamanda tamamlanacak ve Türkiye daha güçlü bir alana işaret edecek. Mesleki eğitim konuşuluyor önemli cümleler kuruluyor ancak bunların karşılığının olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi mesleki eğitime olan algı. Mesleki eğitime yönelimi ortaokul düzeyine indirilmesi gerekli olduğunu düşünüyoruz. Modules mesleki eğitim ile beceri temelli yaklaşımla mesleki eğitim gerçekleşecek. Yeni okul modeli sektöre entegre bir modeldir. Hem işveren hem sektör hem de öğrenciler açısında önemli. Ara eleman olarak değil tekniker usta olarak görüyoruz. Büyük işletmeler içerisinde artık okullar açılacak. Öğretmen arkadaşımız sektörle iç içe geçeceği eğitim süreçleri üretimle şekillenecek. Eğitimde üretim üretimde eğitim sloganıyla devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“Öğrencilerimiz, ileride kendi işlerini kendi imkânlarıyla oluşturacaklardır”

Şamlıoğlu, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“11 ve 12 lerde işletme içinde eğitimi devam edeceği bir yeni yaklaşımı hayata geçireceğiz. Bu hedefler son derece önemli hedefler. Sektörün sivil toplum kuruluşların seferberliği ile kalkınma gerçekleşecektir. 30’a yakın ilimizde bu programları yapıyoruz. En önemli kısmı ise deneyimlerinizi bizlere söz hakkı alarak paylaşmanız. Bu konuşmalar üzerinden her ilde iş gücü ihtiyaçları çevresinde verimli olacak alanlarda ihtisaslaşma sürecine geçeceğiz. Diğer projemizin adı da ihtisas okuludur. Türkiye’de sanayinin ticaretin gelişimine ve markalamasına yardımcı olacaktır. Çocuklarımızın mesleki eğitimde nitelikli istihdam yapılabilmesi için çalışmalarımız devam edecektir. 12. Kalkınma planında bütünün de mesleki eğitim alanında önemli kalkışmalar olacaktır. Yüz öğrencimizin mesleki eğitim okullarını tercih ediyorlardı. Bu rakamların daha da artması için Şanlıurfa’da yapılacak özgün çalışmalarda sektörle yapılan protokollerle nitelikli istihdamla istihdam edilecektir. Öğrencilerimiz ileride kendi işlerini kendi imkânlarıyla oluşturacaklardır.  Her yıl mart ayında mesleki eğitimde çalışmalar yapılacaktır.”

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }