Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Eğitim-Bir-Sen’in "Eğitim Temalı 7. Kısa Film Yarışması Gala ve Ödül Töreni"nde konuştu. Tekin, öğretmenlerin sorunlarına ve eğitim sisteminin gelişimine değindi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eksiklikler var
Tekin, Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesinin ardından, kanunun daha kapsayıcı ve sorunları çözücü bir şekilde yeniden düzenleneceğini açıkladı. Tekin, “Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmen arkadaşlarımızın problemleri, itibarı ve çalışma koşulları açısından yeterli değil. Eksik, yani iyi bir düzenleme ama eksik. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını da göz önünde bulundurarak, eğitim sektörünün bütün paydaşlarıyla gerekli istişareleri yapacağız. Farklı öneriler gelirse değerlendireceğiz. Farklı öneriler gelmez veya sağlıklı metin ulaşmazsa mevcut metin üzerinden AYM’nin iptal kararı doğrultusunda beklenen maddelerle ilgili düzenlememizi yapacağız. Ciddi araştırmalar yapıyoruz, gerekli adımları atacağız” dedi.
Müfredat değişikliği 10 yıllık bir sürecin sonucu
Tekin, müfredat değişikliği konusunda da kamuoyunda yanlış bir algı olduğunu söyledi. Tekin, “Kamuoyunda çokça eleştiriyorlar. ‘Sürekli müfredat değiştiriliyor’ deniyor. Peki ne yapmamız lazım? Yani ‘müfredatı yaptık, artık hiç değiştirmeyeceğiz’ mi dememiz gerekiyor? Bu doğru değil. Dünyanın sürekli geliştiği ve yenilendiği bir dönemde sabit bir müfredatta kalınması, günü ve çağı yakalamak konusunda yetersiz kalır. Müfredat dediğimiz şey çok dinamik olmalı, sürekli güncellenmeli. Çünkü içinde yaşadığımız dönem gerçekten çok hızlı değişiyor. Çocuklarımız bu gelişmeleri bu değişimleri belki bizden daha hızlı takip ediyorlar. Biz bunu müfredatımızda, ders kitaplarımızda yansıtmazsak çocuklarımız nezdinde hem saygınlığımız azalacak hem de çocuklarımızı doğru yetiştirmemiş olacağız” diye konuştu.
Tekin, müfredat değişikliğinin bir revizyon değil, ciddi anlamda bir değişim olduğunu vurguladı. Tekin, “Müfredat anlamında bizim yaptığımız şey bir revizyon değil. Bizimki, ciddi anlamda bir müfredat değişikliği. Ana paradigmasından tutun, bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referanslarımızın ışığında oluşturulmuş bir eğitim sistemi inşa süreci. Bunun çalışmalarına da bugün başlamadık. Bu yaklaşık 10 yıllık bir süreç” şeklinde konuştu.