Ekonomi̇

Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve parasal sıkılaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve parasal sıkılaştırma sürecinin devam ettiğini belirtti. Şimşek, ayrıca, küresel zorlukları Türkiye için bir fırsata dönüştürme çabası içinde olduklarını ve öngörülebilirliği artırdıklarını kaydetti.

Enflasyonla mücadele öncelikli hedef

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın ana hedefinin enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, “Çünkü enflasyonu düşürmeden Türkiye’de sürdürülebilir yüksek büyümeyi ve kalıcı refahı sağlayamayız. Büyümede dengelenme, yani iç talebin daha ılımlı, dış talebin olumlu katkı verdiği cari açıkta iyileşme, mali disiplinin yeniden tesisi, rezerv birikimi ve kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış, programın diğer öncelikli hedefleridir.” dedi.

Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve bu amaçla başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi. Şimşek, “Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla parasal sıkılaştırmayı destekliyoruz. Para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki eş güdüm güçlendirilirken önümüzdeki dönemde verimlilik artışı odaklı yapısal dönüşümü önceliklendireceğiz.” diye konuştu.

Küresel zorlukları fırsata dönüştürme çabası

Bakan Şimşek, küresel arka planın her zaman çok değerli olduğunu, ancak dünyada çok ciddi bir jeopolitik çöküntü olduğunu belirtti. Şimşek, “Yani dünya aslında son yıllarda büyük bir çekişme nedeniyle korumacı bir patika yoluna devam edecek gibi görünüyor. Tabii ülkemiz için bu önemli fırsatlar da içeriyor, birtakım tehditler de içeriyor.” dedi.

Şimşek, Türkiye’nin yakın yerlerden tedarik veya dost ülkelerden, piyasalardan tedarik trendi açısından çok büyük avantaja sahip olduğunu düşündüğünü söyledi. Şimşek, “Çünkü Avrupa Birliği gibi çok önemli bir bölgeye sadece coğrafi anlamda yakın değiliz. Gümrük birliğiyle ve uzun süredir devam eden adaylık tabii ki ilişkisi nedeniyle, dost ülkelerden tedarik, kategorisine yakın piyasalardan tedarik, özelliğine sahip bir ülke. Benzer bir şekilde aslında Orta Asya’yla, Balkanlar’la Ortadoğu’yla, hatta Afrika’yla yine yakın piyasalardan tedarik ve dost ülkelerden tedarik noktasında ben Türkiye’nin ön plana çıkacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, bunun için önce bir makro finansal istikrarı tesis etme durumunda olduklarını belirterek, “Bizim programın üç tane temel bileşeni var. Birinci bileşeni dezenflasyon. Yani fiyat istikrarının tekrar sağlanması. Maalesef dünyada da pandemi sonrası çok yüksek enflasyonist bir dönem söz konusu ama tabii Türkiye’deki enflasyon çok daha yüksek seviyelerde. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde iş yapmak kolay değil. Öngörülebilirlikten, sürdürülebilir büyümeden bahsetmek zorlaşıyor. Türkiye’yi tekrar yüksek, sürdürülebilir, dengeli bir büyüme patikasına sokmak için enflasyonla mücadelede biz kararlıyız. Daha önce başardık, tekrar başaracağız.” dedi.

Rezerv birikimi ve kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış

Bakan Şimşek, programlarının bir diğer önemli unsurunun rezerv birikimi olduğuna işaret ederek, “8 Aralık itibarıyla rezervlerimiz, mayıs sonuna göre 43 milyar dolar artarak tarihi en yüksek seviye olan 141,4 milyar dolara ulaşmıştır. Net rezervler de 43,9 milyar dolar artarak 38,2 milyar dolara yükselmiştir.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına değinerek, şunları söyledi:

“Muhtemelen önümüzdeki aylarda rezerv birikiminin güçlenmesiyle birlikte KKM’den çıkışı hızlandıracağız. Size perspektif sunuyorum. Ben geriye bakmıyorum, ileriye bakıyorum. Bu memleketin ileriye bakma dışında şu anda fayda sağlayacak ne zamanı var ne de gereği var. KKM’den çıkış stratejisini ekibimizle birlikte net bir şekilde ortaya koyduk ve çıkış başladı; 3,4 trilyon liradan 2,7 trilyon liraya düştü. Biz inanıyoruz ki önümüzdeki sene bu çıkış tamamlanacak. Erken veya geç. Ben niye burada net konuşmuyorum? Çünkü piyasa koşullarına bağlı. Rezerv birikimi bu hızla giderse biz çok hızlı bir şekilde bu süreci tamamlamış olacağız.”

Bakan Şimşek, konuşmasının sonunda, bütçe görüşmelerine katılan milletvekillerine ve bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }