Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Kalp Günü'nde kalp hastalıklarının önlenmesine ve kalp sağlığına dikkat çeken bir açıklama yaptı. Bakan Koca, risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin yüzde 80'lere varan oranda önlenebileceğini belirtti.
Kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Bakan Koca, her yıl dünya genelinde yaklaşık 18 milyon kişinin kalp hastalıkları ve inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti. 2030 yılında bu rakamın 23 milyona çıkması öngörüldüğünü söyledi.
Bakan Koca, Türkiye'de de ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını belirterek, ülkede Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasında 70 binin üzerinde kalp ameliyatı gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu belirtti.
Bakan Koca, kalp sağlığını tehdit eden en önemli unsurların koroner arter hastalığı, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastalıkları, hipertansiyon, genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı olduğunu vurguladı. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin yüzde 80'inin önlenebileceğini belirtti.
Bakan Koca, organ bağışı konusuna da değinerek, organ bağışının hayatta yapılabilecek en büyük iyiliklerden biri olduğunu ve organ bağışı konusundaki önyargıların aşılmasını umut ettiğini ifade etti.
Açıklamasını kalp sağlığını koruma çağrısıyla sonlandıran Bakan Koca, "Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun" dedi.