Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emeklilik hakkı için çalışmaların başladığını duyurdu. Buna göre, ev kadınları isteğe bağlı sigorta kapsamında 3’te 1 prim desteği alacak. Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır.” dedi.
SSK ve Bağ-Kur’da Prim Eşitlemesi
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için prim gelirlerinin önemine dikkat çekti. Bakan Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur’luların prim ödeme gün sayısını eşitlemek için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Işıkhan, “Bağ-Kur’ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız.” diye konuştu.
Emeklilere Zam ve İkramiye
Bakan Işıkhan, emeklilere yapılan zam ve ikramiyelerden bahsetti. Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile zam oranın SSK ve Bağ-kur emeklilerimize benzer oranda zam yapılması karı verildi. Ben dün aday tanıtımındaydım emeklilerimizin büyük bir kısmında büyük bir memnuniyet gördüm. Hepsi ayrı ayrı teşekkür ediyorlar hem Cumhurbaşkanımıza hem de hükümetimize o açıdan ben çok olumlu görüyorum. Tüm emeklilerimiz için benzer oranda bir zam artışı gerçekleşmiş oldu. Hayırlı olsun diliyorum. Yüzde 49,25 oranında artış yaptık. 2018’den bu yana emeklilere ödenen ikramiyelerin toplamı 166 milyar TL. Tüm emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ödeme gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
Yaşlı Bakım Sigortası
Bakan Işıkhan, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte yaşlı bakım sigortası konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bakan Işıkhan, “Sosyal hizmetin bir çok alanında çalışma fırsatını Allah bana nasip etti. Hem Türkiye’de hem dünyada yaşlı nüfus gittikçe artıyor. Bu noktada bizde yaşlı bakım sigortası acaba Türkiye’de nasıl uygulanabilir bu konuda çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
Asgari Ücret ve Memur Maaşları
Bakan Işıkhan, asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamları anlattı. Bakan Işıkhan, “Tabi 2023 yılı çok hızlı değişimler ve dönüşümlerin yaşandığı bir yıl oldu. İstihdamı artırmak için çok önemli çalışmalarda bulunduk. Bunun yanında asgari ücret için ara zam yaptık enflasyona ezdirmemek için. Asgari ücretin yılda bir defa verilmesi iş verenler içinde olumlu dönüşümler aldık. Tüm sendikalarla iş birliği içinde yaptık. Memur maaşların enflasyona ezdirmemek için en düşük memur maaşı 22 bin 17 TL ye yükseltilmişti. artış yüzde 41,83en düşük memur maaşında yıl başından itibaren en düşük memur maaşı 32 bin TL ye yükseltildi.” şeklinde konuştu.
EYT’lilerin Durumu
Bakan Işıkhan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, “EYT’de emeklide emekli olanların sayısı 2 milyon. EYT’den yararlanan sayısı şuan itibariyle 2 milyon. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Bütçe imkanları doğrultusunda bu sorunu çözmek istiyoruz.” dedi.
Sağlık Sigortası Güvencesi
Bakan Işıkhan, sağlık sigortası güvencesi konusunda da bilgi verdi. Bakan Işıkhan, “İstihdamda sürdürebilirliği sağlamak bizim en önemli görevimiz. Bunun yanında sosyal güvenlik reformu açısından önemli olan herkese sağlık sigortası güvencesi. Aylık 600 TL GSS primi ödeyerek tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu uygulama dünyada uygulaması olmayan bir hizmet türü niteliğinde. GSS kapsamında artık vatandaşımızın nerdeyse yüzde 99’u sosyal güvenlik içerisine alıyoruz. Bu çok ön2002’debu oran yüzde 70’lerdeydi sağlık güvencesi kapsamında olan vatandaşımız.” diye konuştu.