Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İstanbul’da Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) Konfederasyonunun düzenlediği Ortak Paylaşım Forumu’na katıldı. Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, işçi ve işveren arasındaki ilişkileri, sosyal güvenlik sistemini ve seçim vaatlerini değerlendirdi.

Yaşlılık sigortası nedir?

Bakan Işıkhan, dünya nüfusunun yaşlandığını belirterek, Türkiye’de 60-65 yaşında hala fabrikalarda aktif iş hayatında çalışanlarının olduğunu hatırlattı. Bakan Işıkhan, yeni bir uygulamanın hazırlığı içinde olduklarını şu sözlerle ifade etti:

“Vatandaşlar genel sağlık sigortasına bir bedel yatırarak sigorta hizmetinden yararlanıyor. Bu bedeli ödeyemeyecek durumdakilerden de talep edilmiyor. Türkiye’deki bu sağlık sistemi olanakları dünyanın hiç bir yerinde yok. Yaşlılık sigortasını da hayata geçireceğiz. Gelecek için yaşlılarımızı korumak zorundayız. Her evde neredeyse bir yaşlı, bir engelli, bir hasta vatandaşımız var. Sosyal devlet mekanizmalarını hayata geçireceğiz. Bizim bu anlamda bir öngörü geliştirmemiz gerekiyor.”

Yaşlılık sigortası, sigortalı, belirli bir yaşa ulaştığında kendisine yaşlılık aylığı bağlanmasını sağlayan bir sosyal sigorta türüdür. Yaşlılık sigortası, 4A kapsamında çalışan sigortalılar için tanımlanan bir hak olup, emekli olmak için gerekli şartları sağlayamayanlar için sunulan bir destektir.

Deprem bölgesinde istihdamı gözettik

Bakan Işıkhan, deprem bölgesinde sadece konut yaparak değil istihdamı da sürdürmek için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şehir buluşmalarında da yereldeki ihtiyaçları tespit ettiklerini dile getirdi. Bakan Işıkhan, “Deprem bölgesinde konut yapmak kadar istihdamı da korumak önemli. Bu nedenle deprem bölgesindeki işletmelere destek verdik. Şehir buluşmalarında da yerel dinamiklerle bir araya gelerek, bölgenin ihtiyaçlarını ve potansiyelini ortaya çıkardık.” dedi.

TÜİK: üretim endeksi eylül ayında değişmedi TÜİK: üretim endeksi eylül ayında değişmedi

Ara eleman sorunu

Bakan Işıkhan, ara eleman sorununa değinerek, ana mesleklerde önemli başarılar elde edildiğini ancak ara elemanda mesleki yeterlilik konusunda sorunların sürdüğünü şu sözlerle dile getirdi:

“Yatırımda Türkiye’nin öncü girişimlerini biz gerçekleştirmek zorundayız. Yeni reformlar gerçekleştirmeliyiz. Değişime ayak uydurmak zorundayız. Bu değişimde ara elemanın önemi büyük. Ana mesleklerde önemli başarılar elde ettik. Ancak ara elemanda mesleki yeterlilik konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunu çözmek için mesleki eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız. Mesleki eğitimde işverenlerin taleplerini dikkate alacağız. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunu yaygınlaştıracağız.”

Tüketici dernekleri daha aktif olacak

Bakan Işıkhan, gelecekte tüketici grupları, dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının toplumsal yaşam içinde daha aktif rol oynamalarını sağlamak zorunda olduklarını söyledi. Bakan Işıkhan, “Tüketici hakları, ekonomik ve sosyal hayatın önemli bir parçasıdır. Tüketicilerin bilinçli ve sorumlu olması, piyasaların sağlıklı işlemesi için gereklidir. Bu nedenle tüketici derneklerinin daha aktif olmasını istiyoruz. Tüketici derneklerine destek vereceğiz. Tüketici hakem heyetlerini güçlendireceğiz. Tüketici eğitimini yaygınlaştıracağız.” dedi.

İstihdam artacak

Bakan Işıkhan, istihdamı artıracaklarını, 5 milyon istihdam sözünü tutacaklarını ve işçi ve işverenin sorunlarını çözeceklerini vurguladı. Bakan Işıkhan, “İstihdam, ekonomik büyümenin ve sosyal refahın temelidir. İstihdamı artırmak için sektörel ve bölgesel teşvikler sunacağız. İşsizlik sigortası sistemini iyileştireceğiz. İş gücü piyasasının esnekliğini ve verimliliğini artıracağız. 5 milyon istihdam sözümüzü yerine getireceğiz. İşçi ve işverenin her türlü sorunu çözme noktasında 7 aylık sürecinde sorunları çözme gayreti içinde oldum. Sorunları çözme noktasında iş birliği içinde olduk. Sorunları çözmemiz ve yenilerine hazırlıklı olmamız lazım.” diye konuştu.

Editör: Mehmet Şah AKAYDIN