Avrupa'da enerji krizinin ve Rus gazı tedarikindeki azalmanın etkisiyle gaz fiyatları yükselişe geçti. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de vadeli kontratlar, Rus gazı tedarikinin azalacağına dair uyarıların ardından yüzde 23,7 artarak 38,4 avroya yükseldi.

Ekim vadeli kontratlarda ise megavatsaat başına gaz fiyatı 41,5 avroya yükseldi.

Bu yükselişle birlikte fiyatlar, son 5 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. 30 Haziran'da 38,4 avro olan fiyatlar, 3 Temmuz'da 35,2 avroya gerilemiş ve bu tarihten itibaren neredeyse yatay seyir izlemişti.

Kuzey Kore'den balistik füze denemesi Kuzey Kore'den balistik füze denemesi

Alman enerji şirketi E.ON Üst Yöneticisi (CEO) Leonhard Birnbaum'un açıklamalarının da fiyatlarda etkisi oldu. Birnbaum, Avrupa'nın Rusya'dan doğal gaz ithalatının hızla düşmesinin Avrupa piyasasını yapısal olarak değiştirdiğini ve bu nedenle toptan enerji piyasalarındaki fiyatların yakın gelecekte yüksek kalabileceğini ifade etti.

Birnbaum ayrıca, Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Amhara bölgesindeki çatışmalardan dolayı 2 milyona yakın insanın sağlık yardımına muhtaç olduğunu ve bu durumun Sudan'dan gelen mülteci akınıyla daha da karmaşık hale geldiğini belirtti.

Rus gazının azalmasının Avrupa'daki doğal gaz arzını etkilediğini vurgulayan Birnbaum, bu durumun sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) kullanımını artırdığını ve bu da Avrupa'daki gaz fiyatlarını yükselttiğini söyledi.

Avrupa'daki gaz depolarının doluluk oranlarının yüzde 87,7'ye çıktığı ve hedeflenen yüzde 90 doluluk oranına doğru ilerlendiği de Gas Infrastructure Europe verilerinde görüldü.

Geçmiş yıllarda Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan arz-talep dengesizliği nedeniyle Avrupa'da gaz fiyatları rekor seviyelere ulaşmıştı. Son dönemde ise gaz talebinin düşmesi ve depolardaki doluluk oranlarının artmasıyla bir denge sağlanmaya çalışılıyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)