Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına bir yenisini ekledi. Bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu "gMetal" deneyine başlayan Gezeravcı, kimyasal tepkimesiz koşullarda, katı parçacıklar ile akışkan ortamı arasında homojen bir karışımın oluşturulmasını araştırıyor.
Gezeravcı'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği 6 deney arasında, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamına adapte olma sürecini incelediği "EXTREMOPHYTE", uzayda yaşam için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik "CRISPR-GEM", mikroalg türlerinin uzayda kullanılabilirliğini araştırdığı "UzMAn", alglerin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmasını incelediği "ALGALSPACE" ve düşük yer çekimsizlikte ses frekanslarıyla rahatsızlıkların tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" gibi önemli çalışmalar bulunuyor.
Astronot Gezeravcı, "OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle yapay zeka destekli havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıkları tanımlama hedefine de odaklanıyor. Uzay araştırmalarındaki başarılarıyla dikkat çeken Gezeravcı, "gMetal" deneyiyle uzay araçlarının itki sistemlerini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.