Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, çalışma hayatına dair önemli değişiklikleri içeriyor. İktidar partisi AK Parti tarafından sunulan teklif, asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneğinde radikal değişikliklere işaret ediyor.

Kısa Çalışma Desteğinde Yenilikler:

Teklife göre, kısa çalışma nedenleri arasına "genel salgın" durumu da ekleniyor. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indiriliyor. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için sigortalının son 3 yılda en az 450 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde sigortalıya ödenecek ve ödeme tarihini belirleme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na verilecek. Ödenecek tutar üzerinden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak. Ayrıca, ödemeler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Fazla ödemelerin sigortalının kusurundan kaynaklanması durumunda, yasal faizi ile birlikte tahsil edilecek. Ölen sigortalılara ait fazla ödemeler ise geri tahsil edilmeyecek. Uygulama, kısa çalışma başlama tarihinden önceki dönemleri de kapsayacak ve düzenlemeler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

 Asgari Ücret Desteğinde Artış:

Asgari ücret desteği, işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı artırmayı hedefleyen bir politika olarak 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece, asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak. İlave istihdamı teşvik etmek ve özel politika gerektiren grupların istihdamını desteklemek amacıyla verilen teşvik ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek ve 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Merkez Bankası rezervleri 146,8 milyar dolar oldu Merkez Bankası rezervleri 146,8 milyar dolar oldu

Bu önemli düzenlemelerle Türkiye, çalışma hayatında istikrarı ve istihdamı desteklemeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)