Ücretli çalışan sayısı arttı Ücretli çalışan sayısı arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı, kadın kooperatifleri ve üretici birliklerine yönelik desteklerini sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), kadın kooperatifi ve birliklerin ürettikleri ürünleri son tüketiciye aracısız ulaştırıyor.

Ürünler AOÇ mağazalarında satılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AOÇ’nin kadın kooperatifleri ve üretici birliklerine sağladığı desteği anlattı. Yumaklı, “2020 yılından bu yana kadın kooperatifi ve üretici birliklerinden 32 milyon TL değerinde ürün, 337 milyon TL değerinde hammadde ve tarımsal ürün olmak üzere toplam 369 milyon TL’lik ürün satın alındı.” dedi. Yumaklı, bu ürünlerin AOÇ mağazalarında satışa sunulduğunu belirtti.

Eğitim ve danışmanlık hizmeti veriliyor

Yumaklı, kadın kooperatifi ve birliklerden mısır unu, reçel, baharat, makarna, pekmez, tarhana, erişte, ekşi maya, bazlama, pestil, meyve suyu, zeytin, salça, peynir, et ürünü, süt tozu, tereyağı, çiğ inek sütü gibi ürünlerin AOÇ tarafından satın alındığını söyledi. Yumaklı, bu ürünlerin gıda güvenliği açısından denetlendiğini ve ambalajlama ve etiketleme tebliğine uygun olduğunun tescil edildiğini kaydetti.

Yumaklı, kadın kooperatifi ve birliklerden ürün almaya 2020 yılında başladıklarını bildirdi. Yumaklı, “2020 tarihinden bu yana 26 ilimizde faaliyet gösteren kadın kooperatifi ve üretici birliklerine destek oluyoruz. Bakanlık olarak bu üreticilerimize pazarlama ve satış konularının dışında; paketleme, etiketleme, hijyen gibi konularda eğitimler de verilmekte, satış ve pazarlama noktasında daha etkili olmaları sağlanmaktadır. Kadın üreticilerimizin, kooperatiflerin ve birliklerin daima destekçisi olmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Hammadde ve tarımsal ürün alımı da yapılıyor

Yumaklı, bunların yanı sıra AOÇ’nin 2020 yılında 60 milyon, 2021’de 80 milyon, 2022’de 87 milyon ve 2023’te 110 milyon TL olmak üzere toplam 337 milyon TL değerinde hammadde ve tarımsal ürün satın aldığını ifade etti. Yumaklı, “Bu ürünler AOÇ fabrikalarında işlendikten sonra yine AOÇ mağazaları başta olmak üzere piyasaya arz edildi. Bir başka ifadeyle, kadın kooperatifi ve üretici birliklerine sağlamış olduğumuz katkı 2020’den bu yana 369 milyon TL’yi buldu. Bu rakamı daha da yukarılara çekme gayretindeyiz. Üretici, birlik ve kooperatiflerden hammadde temin etmeye ve üretmiş oldukları ürünleri Atatürk Orman Çiftliğimiz vasıtasıyla piyasa değerinde satın almaya, kadın kooperatifleri ve üretici birliklerinin ürünlerine pazar imkânı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER