Son bilimsel araştırmalara göre, Antarktika'da yaşanan ısınma daha önce tahmin edilenin neredeyse iki katı hızında ilerliyor. Bu gelişme, küresel deniz seviyelerinin artmasına ve ciddi sonuçlar doğurabilecek potansiyel felaketlere işaret ediyor.

Antarktika'da gerçekleştirilen araştırmada, son 1000 yılın sıcaklıklarını belirlemek için 78 buz çekirdeği incelendi. Bu çalışmayı yapan bilim insanları, Antarktika'nın ısınma sürecinin doğal temponun ötesinde olduğunu tespit etti.

Nature Climate Change adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Antarktika her 10 yılda 0,22 ila 0,32 derece arasında ısınıyor. Bu, daha önceki iklim modellerinin tahmin ettiği 0,18 derece ısınma oranından daha yüksektir.

Özellikle Batı Antarktika'da sıcaklık artışının daha hızlı olduğu ve bu bölgedeki buz tabakasının erimesi durumunda küresel deniz seviyelerinin birkaç metre yükselme ihtimali olduğu belirtiliyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden buz çekirdeği uzmanı Dr. Sarah Jackson, "Bulgular çok endişe verici. Gelecekteki su seviyesine ilişkin tahminlerimiz, bulduğumuz düşük ısınma oranlarına dayanıyordu. Modellerimiz, eriyecek buz miktarını olduğundan düşük tahmin etmiş olabilir" dedi.

Yemek esnasında su tüketmek reflüyü kolaylaştırıyor Yemek esnasında su tüketmek reflüyü kolaylaştırıyor

Yeni Zelanda'daki Wellington Victoria Üniversitesi'nde iklim bilimci Dr. Kyle Clem ise, bölgedeki deniz buzlarının kaybının okyanusların ısınmasına ve deniz ekosistemiyle ilgili ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Kaynak: AA