Ekonomi̇

Altın Üretimini Artırarak Döviz Tasarrufu Sağlamak Mümkün, Altın Madencileri Derneği Başkanı Uyarıyor!

Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Altın Üretimini Artırmanın Dışa Bağımlılığı Azaltacağını ve Döviz Tasarrufu Sağlayacağını Vurguluyor.

Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye'nin altın ithalatının önüne geçmek ve döviz tasarrufunu artırmak adına altın üretiminin artırılması gerektiğini vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının altın ithalatına yönelik "kota uygulaması" hazırlığının yanı sıra, altın ithalatının cari açığa olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yapılan girişimlerin altını çizen Yılmaz, altın üretimini artırmanın ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını dile getiriyor.

Yılmaz, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 21,6 milyar dolar altın ithalatına karşılık 9,2 milyar dolar altın ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, 2023'ün ilk 6 ayında ise altın ve kıymetli taş ithalatına 18,1 milyar dolar ödendiğini ifade etti. Bu durumun cari açığın büyük bir kısmının altın ithalatından kaynaklandığını gösterdiğini belirten Yılmaz, "Ülke olarak altın ithalatının önüne geçmek istiyorsak, ithalatı kısıtlamak yetmez, üretimi artırmamız gerekiyor." dedi.

Altın Üretimini Artırmak Önemli:

Mehmet Yılmaz, altın üretiminin artırılmasıyla dışa bağımlılığın azalacağını ve ciddi döviz tasarrufu sağlanacağını dile getirdi. Türkiye'nin altın üreticilerinin, gelişmiş teknolojiye, bilgiye, birikime ve insan kaynağına sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, üretimin artırılmasıyla birlikte ülkenin altın ihtiyacının karşılanabileceğini ve döviz harcamalarının azalacağını ifade etti.

Yılmaz ayrıca, altın ithalatının azalmasıyla birlikte üretim ve ihracat için gerekli ham maddenin kısıtlanmasının, arzın talebi karşılamamasına ve altın fiyatlarının yurt dışına göre daha pahalı hale gelmesine neden olabileceğini belirtti.

Yıllık 100 Ton Altın Üretim Hedefi:

Türkiye'nin yıllık 40 ton altın üreterek 2,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağladığını ifade eden Yılmaz, ülkenin sahip olduğu altın madenciliği avantajlarının değerlendirilerek, altın ithalatından kaynaklanan milyarlarca doların yatırıma, üretime, istihdama ve vergilere dönüştürülebileceğini belirtti. Yılmaz, altın madenciliğinin teşvik edilmesi ve yatırım ortamının oluşturulmasıyla yıllık 50 tondan sonra 100 tona kadar altın üretiminin artırılabileceğini vurgulayarak, "Yeter ki biz üreticilerin önü açılsın." şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }