Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilk reaktörün işletmeye alınması için Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan (NDK) gerekli iznin alındığını açıkladı. Sezemin, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren santralin ilk reaktörünün işletmeye alınması için izin alınmasının hem Türkiye hem de uluslararası mevzuat açısından doğru adımların atıldığını gösterdiğini ifade etti.

Sezemin, "Bu durum 'Hem Türkiye hem de uluslararası mevzuat açısından her şeyi doğru yaptık' demektir." dedi. İlk reaktörün işletmeye alınması için alınan izinle birlikte tam kapsamlı ayarlama ve çalıştırma aşamalarına başlayacaklarını belirten Sezemin, bu sürecin teknolojik ekipmanların test edilmesi ve santralin devreye alma işlemine hazır olup olmadığının tespit edilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

İlk ünitenin inşaatının sona yaklaşıldığını dile getiren Sezemin, turbin binasında 300 tonluk köprülü vinç monte edildiğini, turbo jeneratör ekipmanının kurulumunun devam ettiğini ve reaktör binasında önemli teknolojik işlemler gerçekleştirdiklerini açıkladı. Akkuyu NGS'nin dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğuna dikkat çeken Sezemin, diğer ünitelerdeki çalışmaların da plana uygun bir şekilde ilerlediğini belirtti.

Protein tozunda risk faktörlerine dikkat! Protein tozunda risk faktörlerine dikkat!

Tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak olan Akkuyu NGS, Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında yer alıyor. Sıfır emisyonla çalışacak olan santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanmış, ancak 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor. Akkuyu NGS'nin 60 yılda toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceği hesaplanıyor, bu da Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon" hedefine katkı sağlayacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)