Bi̇li̇m & Teknoloji̇

Akıllı Yollarla Güvenli Geleceğe Adım:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yollarda güvenliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla akıllı ulaşım sistemlerini ülke genelinde yaygınlaştırdıklarını açıkladı. İşte bu önemli gelişmeye dair detaylar:

 

Baştan Başa Yüksek Standartlı Yol Ağı

Bakan Uraloğlu, doğu-batı ve kuzey-güney ayrımı yapmadan Türkiye’yi baştan başa yüksek standartlı yol ağıyla kuşattıklarını belirtti. 2002 yılında sadece 6 şehrin birbirine bölünmüş yol ile bağlı olduğunu hatırlatan Bakan Uraloğlu, bu sayının şu anda 77’ye çıktığını vurguladı. Bölünmüş yolların bütün yol ağında hareket eden trafiğin yüzde 83’üne hizmet verir hale geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, bu sayede 100 milyon taşıt-kilometre başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81’lik bir azalma sağlandığını belirtti.

Akıllı Ulaşım Sistemleriyle Hayat Kurtarıyoruz

Bakan Uraloğlu, yolları akıllı ulaşım sistemleri ile donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkardıklarını söyledi. Bu sistemler sayesinde hayatları kurtardıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, özellikle otonom sürüş teknolojileri için altyapıyı hazır hale getirdiklerini belirtti.

K-AUS Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması

Türkiye’nin e-devlet altyapısına da kurulan Türksat A.Ş., K-AUS Yazılım Platformu’nu yerli ve milli imkanlarla geliştirecek. Proje kapsamında İstanbul’da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulaması başlatılacak. Pilot bölge olarak Antalya seçildi. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezi’nde tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısını oluşturacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması da devreye alınacak.

Kaza Riski En Aza İnecek

Akıllı ulaşım sistemleri kapsamında fiber optik internet altyapısı, enerji, kazı, kablolama ve donatıların yapılacağını açıklayan Bakan Uraloğlu, merkez ve bölge sistem donanımları ile kontrol odalarının tamamlanacağını belirtti. Ayrıca sinyalizasyon sistemleri, kamera sistemleri, araç algılayıcı sistemler, simülasyon yazılımları ve Merkezi IoT (nesnelerin interneti) platformu da kurulacak. Bu sistem sayesinde akıllı yolları kullanan araçlar diğer araçlarla ve yolun kendisiyle haberleşecek, kaza riski en aza indirilecek.

Gelecek Yılın Sonunda Tamamlanacak

Bakan Uraloğlu, 30 kilometrelik Hasdal-İstanbul Havalimanı ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kontrol Merkezi, Antalya-Kemer yolu ve Antalya-Ankara yolunda K-AUS Test ve Uygulama Koridoru’nu kuracaklarını bildirdi. Bu önemli projenin gelecek yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.  

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }