Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz" Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz"

Türkiye’de uzun süredir uygulanmaya devam eden Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), vatandaşların iş hayatında birikim yapmalarını kolaylaştıran bir özel emeklilik sistemi olarak tanımlanmaktadır. Emeklilik döneminde harcanabilmesi ve güvence olması için otomatik olarak uygulanmaktadır.

Emeklilik döneminde ek gelir sağlayan bir sistem olan BES’e katılımı zorunlu değildir. Bu nedenle iptal edilmesi de mümkündür. SGK primlerinde olduğu gibi BES’in ödenmesinde bir zorunluluk bulunmaz Otomatik katılım BES iptali için kişiler bazı basit adımları takip ederek bu süreci tamamlayabilmektedir.

Akbank BES Nasıl Kapatılır?

bes-zhaV_cover

Akbank üzerinden Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başlatılan kişilerin basit birkaç işlem adımıyla iptal ettirmeleri mümkündür. Sistemden çıkmak isteyen kişiler Akbank BES iptali için: ‘’444 11 11’’ telefon numarası aranarak iptal taleplerinde bulunulması mümkündür. Ayrıca dileyen vatandaşlar en yakın Akbank şubesine de giderek işlemlerini şube üzerinden tamamlayabilmektedir.

Akbank AvivaSA bireysel emeklilik iptali yapmak isteyen vatandaşlar, BES iptal dilekçelerini Akbank şubelerinden doldurduktan sonra çağrı merkezi üzerinden iptal talebinde bulunabilmektedir. BES cayma hakkının kullanılması için ayrıca bazı koşullar belirlenmiştir. Bu koşulların sağlanması ile iptal işlemleri gerçekleştirilebilir.

Mobil Bankacılık BES İptali Nasıl Yapılır?

Türkiye’de ve dünyada gelişen bankacılı ve finansal işlem teknolojileri sayesinde mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de BES iptali yapılabilmektedir. Ana menü üzerinden mobil bankacılık sayfasına erişim sağlayan kişiler, Akbank Mobil uygulamasına giriş yaparak buradan ‘’Hesaplar ve Kartlar’’ bölümünden işlem yapabilirler.

Menüden ‘’Bireysel Emeklilik’’ ekranına erişim sağlandıktan sonra, ‘’Sözleşmeden Ayrıl’’ butonu ile işlem tamamlanır. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında cayma hakkını kullanırken sözleşme detaylarını ve cayma hakkına ilişkin süreleri incelemeniz tavsiye edilmektedir. Dijital kanallar üzerinden veya doğrudan Akbank şubelerinden BES iptal işlemleri dakikalar içinde yapılabilmektedir.  

BES Kendiliğinden İptal Edilir Mi?

BES sözleşmesinin imzalanmasının ardından kesintisiz olarak ayrılma işlemleri sadece sözleşme yapıldığı tarihten 60 gün içinde yapılabilir. Tüketicilerin sözleşme yürürlüğe girmeden hemen önce cayma hakkı bulunuyor. Ancak BES kendiliğinden iptal olmaz. Otomatik katılma ile başlayan BES, cayma hakkı kullanılmadığı sürece ve herhangi bir bildirimde bulunulmadığı takdirde iptal edilmez.

Belirlenen sürenin dolmasının ardından kişilere yeniden cayma hakkı verilir. BES iptal taleplerinde ise ödenen katkı paylarından ilgili cayma hakkı kapsamında kesilebilir. BES’ten ayrılmak için kişilerin taleplerini bankanın ilgili kanalları üzerinden iletmeleri gerekiyor. Otomatik BES iptal edilmediği takdirde ödenmeye devam edecektir. Bu nedenle herhangi bir kesinti yaşamak ve BES’ten yararlanmak istemeyenlerin cayma hakkını kullanarak ilgili süreler içinde BES’ten çıkmaları gerekecektir.  

BES İptalinde Para İadesi Kaç Günde Yapılır?

BES işlemlerinizi gerçekleştiren firma tarafından, iptal talebiniz onaylandıktan sonra sisteme yatırılan paranız iade edilebilir. Erken çıkış işlemlerinde BES iptali için yasal süre 20 iş günü olarak belirlenmiştir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ayrılma taleplerinin ardından yasal süreler için bu fonların satışı gerçekleşir. Bu nedenle iptal işlemlerinin yasal süresi içinde yapılması önemlidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) iptalinin ardından para iadesi ise ortalama olarak 10 – 15 iş günü içinde ilgili kişilere yapılmaktadır. Akbank üzerinden gerçekleştirilecek iptal işlemleri için vatandaşların belirlenen işlem kanalları üzerinden taleplerini iletmeleri gerekir. Akbank müşteri hizmetleri ile görüşerek süreç hakkında detaylı bilgi alabilir ve BES cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kaynak: (Haber Merkezi)