Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, canlı yayında yaptığı açıklamada, kira zammı ve kiracıların tahliye sürecine dair önemli detayları kamuoyuyla paylaştı. Arabuluculuk sistemine de değinen Bakan Tunç, iş ve kira davalarının arabuluculukla çözümüne yönelik yeni adımların atıldığını vurguladı.

Kiralar ve Enflasyon

Bakan Tunç, kira davalarında yaşanan artışa değinerek, kiralarda enflasyonun üzerinde fahiş artışlar yaşandığını belirtti. Bu duruma çözüm bulmak amacıyla TBMM borçlar kanununa ek madde eklendiğini ifade eden Tunç, kira üst sınırının yüzde 25 olarak belirlendiğini ve bu sınırlamanın bir yıl daha devam edeceğini duyurdu.

Çölyak hastalığı yıllarca fark edilemeyebiliyor Çölyak hastalığı yıllarca fark edilemeyebiliyor

Arabuluculuk müessesesinin Türkiye'de 10 yıldır uygulandığını belirten Bakan Tunç, özellikle iş davalarında zorunlu dava şartı olarak uygulandığını ve işçi ile işveren arasında dava açılmadan önce arabulucuya başvurmanın önemli bir başarı sağladığını aktardı.

Kiralar ve Arabuluculuk İlişkisi

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte kira davalarının da arabuluculuk müessesesine katıldığını duyuran Tunç, kiracı ve kiralayanın aynı apartmanda oturması durumunda uzun süreli yargılamalarda hasım olarak görünmenin toplumsal barış açısından olumsuz olduğunu belirtti. Bu kapsamda, kira davalarında da arabuluculuk sisteminin uygulanacağını ifade etti.

Arabuluculuk Sistemi Nasıl İşleyecek?

Kiracı ile kiralayan arasında arabuluculuk sürecinin, bir çözüm yolu bulmalarına yardımcı olacağını dile getiren Bakan Tunç, arabuluculuk merkezine gitmek isteyen tarafın adliyede sisteme kaydedileceğini ve arabulucuların siciline kaydedildikten sonra arabuluculuk toplantısına davet edileceğini açıkladı. Bu sayede kiralar ve diğer uyuşmazlıkların yargıya intikal etmeden çözülmesine imkan sağlayacak.

Bakan Tunç, arabuluculuk sisteminin, ticari ve tüketici davalarında da başarılı sonuçlar elde ettiğini belirterek, dava yükünün önemli ölçüde azalmasını hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: (Haber Merkezi)