AB Komisyonu, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi teklifini, onay için üye ülkelere sundu. Teklif, AB’nin Rusya’ya yönelik 12’nci yaptırım paketi olacak.

Teklif, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar veren 120’den fazla kişi ve kuruluşun yaptırım listesine alınmasını öngörüyor. Bu kişi ve kuruluşlar, AB’ye seyahat edemeyecek ve AB’deki varlıkları dondurulacak.

Teklif, ayrıca Rusya’ya yönelik yeni ithalat ve ihracat yasakları getiriyor. Bu yasaklar, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasının daha da sıkılaştırılmasını, Rusya’dan demir, bakır, alüminyum tel ve folyo ithalatı ile sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ithalatına yeni kısıtlamalar getirilmesini ve Rusya’dan elmas ithalatının yasaklanmasını kapsıyor.

İşgalci Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri çıkarıldı İşgalci Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri çıkarıldı

Teklif, ayrıca Rusya’nın sanayi kapasitesini artırabilecek mal ve teknolojilerin ülkeden transit geçişinin yasaklanmasını da içeriyor.

Uluslararası mahkemelerde cezalandırılması için çalışacaklarını

Teklif, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının gerekçesini, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlalleri, Avrupa güvenlik düzenine yönelik tehditleri ve uluslararası hukuku çiğnemesi olarak açıklıyor.

Teklif, AB’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına verdiği desteği vurguluyor. Teklif, AB’nin, Rusya’nın savaş suçları işlemekle suçlayarak, uluslararası mahkemelerde cezalandırılması için çalışacaklarını ve Ukrayna’ya insani ve ekonomik yardım sağlamaya devam edeceğini belirtiyor.

Teklif, AB’nin, Ukrayna krizinin çözümü için siyasi sürecin yeniden başlatılması gerektiğini de söylüyor. Teklif, AB’nin, Minsk Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasını desteklediğini ve taraflara, BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl ve müzakere yoluyla anlaşmaya varmaları çağrısında bulunduğunu ifade ediyor.

Yeni yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor. Bu nedenle, teklifin kabul edilmesi için üye ülkeler arasında uzlaşı sağlanması gerekiyor.

Kaynak: (İLKHA)