Güncel

8. Yargı Paketi’nde neler var? TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti

TBMM Adalet Komisyonu, 43 maddelik 8. Yargı Paketi’ni kabul etti. Teklif, yargı alanında birçok önemli değişiklik içeriyor. Teklifin yasalaşması halinde, uzun yargılama süreleri nedeniyle manevi tazminat isteyenler, AYM’ye başvurmadan önce Tazminat Komisyonu’na başvuracak.

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Teklif, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Örgüt adına suç işleyenlere ağır cezalar

Teklif, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiilini müstakil bir suç olarak tanımlıyor. Buna göre, bu fiili işleyen kişi, hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Adli para cezasının alt ve üst sınırı artıyor

Teklif, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt ve üst sınırını artırıyor. Buna göre, bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

İcra ve iflas davalarında temyiz süresi 2 hafta

Teklif, icra ve iflas davalarında bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvuru süresini değiştiriyor. Buna göre, bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.

Ergin hükümlüler kısıtlanabilecek veya kayyum atanabilecek

Teklif, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişinin, isteği üzerine kısıtlanabileceğini veya kendisine kayyum atanabileceğini öngörüyor. Buna göre, hükümlü, kendi isteğiyle veya ceza infaz kurumu yönetiminin teklifi üzerine, kısıtlama veya kayyum atanması talebinde bulunabilecek. Talep, ceza infaz kurumu yönetimi tarafından değerlendirilerek, ilgili aile mahkemesine gönderilecek. Mahkeme, talebi en geç 15 gün içinde karara bağlayacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasında temyiz imkanı

Teklif, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilmesini sağlıyor. Buna göre, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

Adli kontrol işlemlerine karşı tazminat istenebilecek

Teklif, yakalama ve tutuklama işlemlerinin yanı sıra adli kontrol işlemlerine karşı da tazminat istenebilmesini mümkün kılıyor. Buna göre, adli kontrol işlemlerine karşı, kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmayan kişiler, tazminat isteminde bulunabilecek.

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunda kayyım atanması

Teklif, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyım atanmasına karar verilmesini düzenliyor. Buna göre, bu suçlardan dolayı şirket yöneticileri hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatıldığında, şirketin faaliyetlerinin devamını sağlamak, şirketin mal varlığını korumak, şirketin zarar görmesini önlemek veya şirketin zararını azaltmak amacıyla, şirket yönetimine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyım olarak atanabilecek.

Uzun yargılama süreleri için Tazminat Komisyonu

Teklif, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerini Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanmasını öngörüyor. Buna göre, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla manevi tazminat isteyenler, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmadan önce Tazminat Komisyonu’na başvuracak. Tazminat Komisyonu, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak kurulacak ve 5 üyeden oluşacak. Komisyon, başvuruları en geç 6 ay içinde karara bağlayacak. Komisyonun kararlarına karşı idari yargıda iptal davası açılabilecek.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }