Yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda ciddi bir artış gösterdi. Araştırma, 204 ülkeden gelen verileri inceleyen bilim insanlarının, 29 farklı kanser türünü ele aldığını gösteriyor.
1990 yılında dünya genelinde 50 yaş altı erken başlayan kanser vakaları 1,82 milyonken, bu rakam 2019 yılında 3,26 milyona yükseldi. Ayrıca, 40'lı, 30'lu ve daha genç yaşlardaki yetişkinlerin kanser nedeniyle ölümleri de yüzde 27 oranında arttı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, her yıl dünya genelinde 50 yaşın altındaki bir milyondan fazla kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bilim insanları, bu artışın temel nedenlerini kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezite olarak sıraladılar.
Çalışmanın yazarları, BMJ Oncology dergisinde yayınlanan makalelerinde şunları ifade etti:
"1990 yılından bu yana erken başlangıçlı kanserlerin görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümler dünya genelinde önemli ölçüde artmıştır. Sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin kısıtlanması, fiziksel aktiviteye katılımın artırılması ve sağlıklı yaşam tarzlarının teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünün azaltılmasına yardımcı olabilir."
Bu önemli araştırma, İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin'in Hangzhou kentindeki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütüldü. Araştırma ekibi, en yaygın kanser vakalarının meme kanseri olduğunu ve onu nefes borusu, akciğer, mide, bağırsak, böbrek ve yumurtalık kanserlerinin izlediğini belirtti.