Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2024 yılına ilişkin ekonomik beklentilerini ve bankanın faaliyetlerini Dünya Gazetesi’ne değerlendirdi. Arslan, 2023 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından gerçekleştirilen seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte yeni ekonomi yönetiminin köklü önlemleri hayata geçirdiğini ve Türkiye ekonomisinde Orta Vadeli Program (OVP) ve 12. Kalkınma Planı doğrultusunda enflasyonla mücadelenin ön plana çıktığını belirtti.

“Mali disiplin sağlanacak, enflasyon düşecek”

Arslan, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren mali disiplini esas alan maliye ve para politikaları ile enflasyonda düşüş yaşanmasını beklediklerini söyledi. Arslan, “Yeni ekonomi yönetimi, maliye ve para politikalarında başarı sağlamak için kararlı ve tutarlı bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşmesi, faizlerin gerilemesi, büyümenin sürdürülebilirliğinin artması ve cari açığın azalması beklenmektedir.” dedi.

Arslan, rezervlerdeki artışın finansal istikrarı güçlendirdiğini, piyasalardaki kırılganlığa da son verdiğini kaydetti. Arslan, “Merkez Bankası’nın rezervlerini artırması, hem döviz kuru oynaklığını azaltmış hem de finansal istikrarı pekiştirmiştir. Ayrıca, bankacılık sektörünün kur riski bulunmamakta, döviz açık pozisyonu yoktur. Bankacılık sektörü, sağlam bilanço yapısı ve yüksek sermaye yeterliliği oranı ile ekonomiye destek vermeye devam etmektedir.” diye konuştu.

KOBİ’lere, esnafa, kadın ve genç girişimcilere destek”

Arslan, Halkbank olarak esas güçlerini halktan aldıklarını ve KOBİ’lere, esnafa, kadın ve genç girişimcilere ciddi anlamda destek verdiklerini anlattı. Arslan, “Halkbank olarak önümüzdeki dönemde bankacılık anlayışımızı; esnafı KOBİ’lere, KOBİ’leri büyük sanayi firmalarına, sanayi firmalarını da ihracatçı firmalara dönüştürecek, kadın ve genç girişimcilerimize destek vereceğiz. Nitelikli yatırımları desteklemek için oluşturulan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK), reeskont kredileri gibi selektif kredilerin kullanımını ön planda tutmayı da planladık.” dedi.

Deneme amaçlı böğürtlen dikti, şimdi siparişlere yetişemiyor Deneme amaçlı böğürtlen dikti, şimdi siparişlere yetişemiyor

Arslan, Türkiye’nin lider KOBİ bankacısı olduklarını ve 2023’ün 3. çeyreğinde aktif büyüklüğünü 2,2 trilyon TL’ye, toplam kredilerini 1,8 trilyon TL’ye taşıdıklarını söyledi. Arslan, “Bugün itibarıyla nakdi ve gayrinakdi KOBİ kredilerimizin toplam tutarı 787 milyar TL’ye ulaştı. 2022 sonuna göre toplam artışımız yüzde 67 olarak gerçekleşti. Bugün itibarıyla nakdi KOBİ kredilerde pazar payımız yüzde 19,1’dir. 2022 sonunda yüzde 53 olan bireysel krediler hariç ticari nitelikli krediler içindeki KOBİ kredileri payımız ise bugün yüzde 56’ya ulaşmış durumdadır. Her zaman esnafımızın yanındayız. 2002’de 64 bin olan kredili esnaf sayımız, bugün 840 bine ulaşmıştır. 2002’den bugüne 4,1 milyon esnafımıza 443 milyar TL kredi kullandırdık.” dedi.

Arslan, yerli kart TROY’un kullanım alanı ve yaygınlığının artırılması gerektiğini de vurguladı. Arslan, “2023’ün son çeyreği itibarıyla aktif dijital müşteri sayımız 6,3 milyona, mobil uygulamalardan yararlanan kullanıcı sayımız ise 6,1 milyon kişiye ulaşmıştır. Bununla birlikte yerli ödeme sistemimiz TROY’un kullanım alanının ve yaygınlığının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün itibarıyla toplam kredi kartı ciromuz içerisindeki TROY ödeme sisteminden geçen ciro oranı yüzde 13 seviyesine ulaştı. Halkbank olarak kartın kullanımı ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmaktayız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (Haber Merkezi)