Ekonomi̇

2024 Ocak Zam Oranı Açıklandı: SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşları İçin Yeni Tablo!

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren ocak ayı enflasyon artışı için ilk ipucu geldi. Merkez Bankası tarafından yapılan Piyasa Katılımcı Anketi'nde tahmini enflasyon oranı açıklandı ve buna göre 2024 Ocak zam oranı da netleşti. İşte emekli maaşlarındaki yeni tablo...

Milyonlarca emeklinin maaşı için iyileştirme çalışmaları devam ederken, 2024 Ocak ayında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı enflasyon artış oranı için ilk sinyal verildi. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi sonuçlarına göre tahmini enflasyon oranı belli oldu ve böylece 2024 Ocak zam oranı da netleşti.

_

Enflasyon Tahmini ve Zam Oranı

Takvim Gazetesi'nin aktardığına göre, Ağustos ayı anketinde yer alan tahmine göre, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 59.46 olarak belirlendi. Bu tahmin doğrultusunda yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranı yüzde 33.13 olarak öngörüldü. Emeklilerin zam oranı da bu doğrultuda yüzde 33.13 olarak hesaplandı. Emekliler, enflasyon zammının oranını 3 Ocak tarihinde açıklanacak son veri ile öğrenecekler.

_

Artışın Ötesinde Ek İyileştirmeler

Ancak, artış sadece enflasyon oranı ile sınırlı kalmayacak. Emekliler için daha fazla iyileştirme yapılması için de hazırlıklar devam ediyor. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre, Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatlarına uygun olarak emeklilerle ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Hem artış hem de bu artışın yürürlüğe gireceği tarih, Başkan Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek.

_

Memur Emeklileri ve Toplu Sözleşme

Memurların ve memur emeklilerinin toplu sözleşme süreci devam ederken, Ocak ayı zammına ek olarak enflasyon farkı da belirlendi. Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre memur emeklileri ve memurların alacağı enflasyon farkı yüzde 25.59 olarak hesaplandı. Toplu sözleşme görüşmelerinde kamu işveren heyetinin Ocak ayı zam teklifi yüzde 15 oldu. Anket tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda memur emeklileri ve memurların Ocak ayı zam oranı yüzde 44.43'e çıkacak.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }