İmalat sanayiindeki daralma eğilimi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye Sektörel PMI Anketi sonuçlarına göre devam ediyor. Kasım ayında 47,2 olan manşet PMI, Aralık 2023'te 0,2 puanlık bir artışla 47,4'e yükseldi ancak üst üste altıncı ay eşik değer olan 50'nin altında kalmaya devam etti.

S&P Global tarafından yapılan ankete göre, 2023'ün son ayında on sektörden dokuzunda yeni siparişler yavaşladı, yalnızca gıda ürünlerinde artış kaydedildi. Gıda sektörü, siparişlerin üst üste ikinci ay arttığı tek sektör oldu.

Diğer sektörlerde üretim, yeni siparişler, ihracat, satın alma faaliyetleri ve stokların genel olarak arttığı gıda sektörü dışında daralma yaşandı. Özellikle kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe en keskin yavaşlama görüldü.

TÜED Başkanı Ergün: “En düşük emekli aylığının alım gücü 12 bin 500 TL’den 11 bin 777 TL’ye geriledi” TÜED Başkanı Ergün: “En düşük emekli aylığının alım gücü 12 bin 500 TL’den 11 bin 777 TL’ye geriledi”

İstihdam tarafında ise kara ve deniz taşıtları sektöründe en keskin artış yaşanırken, giyim ve deri ürünleri sektöründe iş yükünün hızla azalması istihdamda düşüşe neden oldu.

Makine ve metal ürünleri sektöründe yeni siparişlerin azalmasıyla birlikte üretim ve girdi alımları da azaldı. Ancak, istihdam üst üste üçüncü ay arttı.

Gıda ürünleri sektörü, diğer sektörlerin aksine üretimde artış kaydetti ve yeni siparişlerde devam eden iyileşme görüldü. Tekstil sektöründe düşüş hız kesti, ancak yeni siparişlerdeki yavaşlama devam etti.

Kimya, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe yeni siparişlerdeki keskin düşüş, son 15 ayın en belirgin düzeyine ulaştı. Bu sektörde istihdam hacmi ise üst üste üçüncü ay arttı.

Metalik olmayan mineral ürünleri sektöründe üretimdeki sert düşüş, yeni siparişlerdeki belirgin azalmayla birlikte devam etti.

Ana metal sektöründe girdi maliyetleri enflasyonu belirgin bir şekilde hızlandı, ancak istihdam artışı Aralık 2022'den bu yana en yüksek oranda kaydedildi.

İmalat sanayiindeki genel daralmaya rağmen, elektrikli ve elektronik ürünler sektörü üç aylık zayıflamanın ardından Aralık'ta yatay seyretti. Bu sektörde yeni ihracat siparişlerinde güçlü bir artış kaydedildi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yaptığı değerlendirmede, "Aralık ayında hemen hemen tüm sektörlerde üretim ve yeni siparişlerin yavaşladığını gördük. Türk imalatçıları için 2023 genel olarak durgun bir seyirle sona erdi. Ancak diğer sektörlerin iyileşen faaliyet koşulları, 2024'te imalat sanayiinin genel olarak yeniden genişlemeye geçmesine yardımcı olabilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: (Haber Merkezi)