Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimiyle sarsıldı. Devletin kılcal damarlarına sızmış ve çeşitli kumpaslara başvurmuş olan örgüt, o gece Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki unsurlarıyla darbe teşebbüsünde bulundu.

Darbe girişimi için talimat verildikten hemen sonra Akıncı Üssü'nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) seçilmiş teçhizatlı 33 bordo bereli, Genelkurmay Başkanlığı'na hareket etti.

Eski Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel, Genelkurmay Başkanlığındaki darbe girişimini organize etmek için bir araya geldi.

Mehmet Dişli, saat 21.00'de Orgeneral Akar'a darbeyi tebliğ etti. Ancak Akar'ı ikna edemeyeceğini anlayan Dişli, makam odası dışında bekleyen ekibe müdahale emri verdi. Gözel, Yıkılkan, eski emir subayı yarbay Levent Türkkan, eski emir subayı yardımcısı yüzbaşı Serdar Tekin ve eski başçavuş Abdullah Erdoğan, Orgeneral Akar'ı alıkoydu.

Akıncı Üssü'nden havalanan F-16'lar Ankara üzerinde alçak uçuşa başladı. Askeri hareketliliğe ilişkin gelişmeler, haber kanallarına saat 22.28'de yansıdı. Televizyonlar, İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçişlerin askerlerce engellendiğini "son dakika" olarak duyurdu.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.02'de NTV'ye telefonla bağlanarak, "Milleti temsil eden hükümet iş başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir." dedi.

Thumbs B C 7342Bafb86B78A426D3E14Aa763Aaeb3

Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz" Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saat 23.05'te darbe girişimine ilişkin soruşturma başlattı.

Darbeci pilotlar, Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'na, ardından Özel Harekat Başkanlığı'na saldırdı. Ayrıca darbecilerin kontrolündeki helikopterler, Yenimahalle'deki MİT yerleşkesini taradı. Eski Yarbay Ümit Gençer, TRT'yi işgal ederek darbe bildirisini okuttu.

15 Temmuz gecesi, Türkiye için bir dönüm noktası oldu. Özellikle Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Ömer Halisdemir gibi kahramanlar, darbeci generallerin planlarını bozarak tarihe geçti. Toplamda 252 kişi bu hain saldırıda şehit düşerken, yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti.

Darbe girişimi, yaklaşık 21 saat süren bir mücadele sonucunda bastırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine halk, meydanlara çıkarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıktı.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı